Ook vanuit een hoogtewerker oogt de lindendreef imposant.  © Marc Peeters

Lindendreef bij abdij van Tongerlo krijgt onderhoudsbeurt: “Voorkomen dat bomen gaan scheuren”

Tongerlo -

De historische linden op de toegangsweg naar de abdij van Tongerlo krijgen momenteel een onderhoudsbeurt. Het is een klus waarvoor deskundige boomverzorgers zichzelf tot in de kruinen van de bomen takelen. “Voor elke boom in deze dreef die in de 17de eeuw werd aangeplant, is een uniek snoeiprogramma uitgewerkt”, weet Joana Josten van Bergenboomverzorging.

Marc Peeters

Om de veiligheid en de overleving van de beschermde lindendreef in de schaduw van de abdij van Tongerlo te garanderen, is in 2016 een studie uitgevoerd en een boombeheerplan opgesteld. Hieruit blijkt dat deze veteranenbomen een ongelooflijke rijkdom herbergen aan uniek genetisch materiaal, ecologische niches en cultuurhistoriek. De monumentale dreef behoort tot één van de oudste dreven van Europa en is bijgevolg uniek.

Voor elke boom is een snoeiplan opgemaakt.

“Het beheerplan voorziet dat de bomen periodiek onderhouden worden”, legt Josten uit. “Er wordt naar gestreefd om de bomen te verkleinen zodat een solide basis met een beperkte kroon behouden blijft. Indien de bomen vrij zouden uitgroeien, is het onvermijdelijk dat grote kroondelen vroeg of laat uitscheuren, waarbij de bomen ernstig beschadigd geraken of mogelijk zelfs volledig verloren gaan. Bovendien vormen de bomen dan een onaanvaardbaar hoog risico. Dit alles kan vermeden worden door een goed periodiek onderhoud.”

Na een paar meter klimmen gaan de boomsnoeiers helemaal op in het gebladerte. © Marc Peeters

In 2017 zijn de bomen een eerste keer sterk gesnoeid. Vijf jaar later was de tijd rijp om opnieuw te snoeien en verdere stap te zetten in de richting van het eindbeeld dat de deskundigen met de dreef voor ogen hebben. Voorafgaand aan de snoei is een grondige evaluatie uitgevoerd door studiebureau Treexpert. Het is namelijk belangrijk dat de specifieke noden van elke veteraanboom herkend worden.

Aan de slag op een hoogte van zo’n 12 meter. © Marc Peeters

“Bij de voorafgaande studie is elke boom in de vorige winter individueel beoordeeld op zijn conditie en hergroei na de actie van 2017. Op basis van deze evaluatie is voor elke boom een uniek snoeiprogramma uitgewerkt.” Treeexpert en Bergenboomverzorging sturen deze week alle beschikbare krachten naar Tongerlo.

 ©  marc peeters

“Het is immers een unieke kans om zoveel eeuwenoude bomen op één locatie, die ook tot de verbeelding spreekt, beter te leren kennen”, klink het. “Het is dan meteen ook een soort van leermoment. Iedereen is enthousiast om van deze ploeg deel te kunnen uitmaken.”

Een beeld uit de oude doos. © rr

Vrijdagavond moeten de snoeiwerken beëindigd zijn. Tijdens de snoeiwerken is de dreef afgesloten.

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio