© RTV

Zonder online ticket kom je De Nekker niet meer in: “Wij willen amokmakers weren”

Mechelen -

Na de opstootjes van afgelopen zaterdag kom je het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen zonder online ticket deze zomer niet meer in. De provincie Antwerpen neemt ook nog een aantal andere maatregelen. “Wij willen amokmakers weren”, zegt gedeputeerde Mireille Colson (N-VA). Er is ook vraag naar een centrale databank om heethoofden buiten te houden.

Sven Van Haezendonck

Op een zomerse dag kunnen in De Nekker normaal 5.500 tot zesduizend bezoekers terecht. “Maar afgelopen zaterdag omstreeks 15u merkten we dat onze maximumcapaciteit snel zou bereikt zijn”, vertelt directeur Danny De Wit. Toen waren er al 4.500 mensen aanwezig in het domein. “Aan de ingang stonden er zeker nog duizend te wachten. Je voelde dat de spanning steeg”, zegt de directeur.

Vechtpartij

Na overleg met de politie besliste De Nekker om het domein te sluiten, ook voor wie online had gereserveerd. “Die mensen krijgen hun ticket terugbetaald.” De sluiting werd niet op gejuich onthaald. “Aan de toegang was er rumoer en ook op het domein zelf is een vechtpartij ontstaan. De politie kwam tussenbeide en kon de rust doen terugkeren”, legt Danny De Wit aan.

Een uurtje later sloot de cafetaria de deuren en even later ook de frituur. “We hoopten dat daardoor een deel van de bezoekers zou vertrekken en dat is ook gebeurd”, zegt de directeur. De provincie en de stad willen een herhaling van de incidenten voorkomen. Daarom voert de provincie vanaf donderdag enkele door.

Directeur Danny De Wit en gedeputeerde Mireille Colson kondigden een aantal verstrengde maatregelen aan. © Sven Van Haezendonck

Heel de zomer kun je voor De Nekker alleen online tickets kopen en moet je online ook je identiteit opgeven. Ter plaatse tickets kopen, is niet meer mogelijk: ook niet voor het binnenzwembad en de binnenspeeltuin. “Het aantal toegelaten bezoekers brengen we terug tot maximaal drieduizend. We beperken ook de toegang voor grote groepen. Online kun je maximaal tien tickets aankopen”, zegt gedeputeerde Mireille Colson, bevoegd voor de Recreatiedomeinen.

Brusselse jongeren

Op die manier wil de provincie ervoor zorgen dat heethoofden de sfeer in het recreatiedomein niet langer verzieken. “Ik denk dat we kunnen stellen dat de meeste jongeren van Marokkaanse afkomst waren, veelal uit het Brusselse. We willen dat probleem absoluut niet veralgemenen, maar we moeten ook niet rond de pot draaien”, stelt Colson.

Samen met Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) dringt ze bij Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, aan werk te maken van een centrale databank. “Zoals die ook bestaat in het voetbal, om amokmakers uit alle recreatiedomein te kunnen weren. Natuurlijk kan dat alleen bij strafrechtelijke feiten”, vertelt de gedeputeerde.

Het is woensdag opnieuw aanschuiven aan de kassa van De Nekker.  © Sven Van Haezendonck 

Burgemeesters hebben vandaag al de mogelijkheid om amokmakers een plaatsverbod op te leggen. Het Mechelse stadsbestuur volgt de situatie van nabij mee op. “Uiteraard houden we de lijn de komende weken kort en blijven we de situatie monitoren”, zegt burgemeester Vandersmissen. Zo patrouilleert er politie in burger.

Gedifferentieerde tarieven

Ook woensdag zakten er opnieuw heel wat Franstalige jongeren vanuit Brussel met de trein naar Mechelen af. “Vermoedelijk omdat het aanbod daar beperkt is”, zegt Mireille Colson. Gedifferentieerde tarieven voor bezoekers uit de provincie en van elders behoren voor haar in de toekomst tot de mogelijkheden. “Veiligheid is voor ons prioriteit nummer één, we geven daar niet op toe.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio