Gemeenteraad vroegtijdig beëindigd omdat meerderheid opstapt na incident

Ranst -

De gemeenteraad van Ranst eindigde na anderhalf uur in chaos na toen de meerderheid opstapte en er onvoldoende raadsleden aanwezig bleven om verder geldig te vergaderen. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) betreurt de gang van zaken, “maar raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijke) hield zich niet aan het onderwerp en bleef maar doorgaan.”

Kristin Matthyssen

Aanvankelijk leek het een rustig kabbelende gemeenteraad te worden, waarbij er alleen wat discussie was over de invoering van een schoolstraat in de Rubenslaan tussen de Rembrandtlaan en de Kapelstraat. Dit wil zeggen dat dit deel van de Rubenslaan tijdens het schooljaar is afgesloten op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.30u tot maximaal 16u en op woensdag van 11.45u tot maximaal 12.15u.

Raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijke) had ook enkele kritische vragen of de nieuwe verkaveling van de Stekelbessenlaan aan de Juul Persijnstraat 49 in Broechem met twintig loten geen te kleine kavels vormt. De meeste kavels draaien rond de 300 vierkante meter. Volgens hem is dit in strijd met de beleidsvisie van het huidig bestuur. Hij vond de parkeerplaatsen ook ongelukkig - loodrecht op de weg - ingepland. Volgens de meerderheid ging het hier over het wegentracé en nog niet over het goedkeuren van een verkavelingsverguning.

Pallieterland

De toon was toen wel al een beetje gezet. In de aanvullende agenda stelde Bart Goris (Goesting) vragen over de uitzonderingsmaatregel die Ranst had aangevraagd, maar van de minister niet gekregen heeft, om toch bij de huidige eerstelijnszone Pallieterland te mogen blijven. Volgens Goris had zijn partij documenten in handen gekregen waaruit bleek dat de meerderheid gelogen zou hebben over deze vraag.

Onafhankelijk raadslid Roel Vermeesch pikte hierop in door een lijst te beginnen opsommen van dossiers waarin het bestuur volgens hem niet de waarheid gesproken zou hebben.

“Omdat hij zich niet aan het onderwerp hield en niet stopte, heeft de voorzitter de microfoon van Vermeesch uitgezet, maar zelfs dan bleef hij doorgaan”, zegt burgemeester Johan De Ryck (N-VA). “We hebben toen tot de schorsing opgeroepen om met alle fractieleiders te overleggen, maar dit bracht evenmin verandering. Hierop hebben we met de meerderheid de zaal verlaten.”

Vier raadsleden van de meerderheid bleven wel zitten, maar de gemeenteraad was met onvoldoende leden om verder geldig te vergaderen, waarop oud-burgemeester en huidig onafhankelijk oppositieraadslid Lode Hofmans als oudste de voorzitter ad interim werd en niet anders kon dan de gemeenteraadszitting vroegtijdig te beëindigen.

“Wij betreuren deze gang van zaken waarbij het gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid ontloopt”, zegt Bart Goris (Goesting). Ook Fernand Bossaerts (CD&V/WIJ) vindt het spijtig dat zijn interpellatie over het stikstofakkoord nu niet meer behandeld werd.

Raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk). 

Raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijk). © jeroen hanselaer

Huishoudelijk reglement

Volgens burgemeester Johan De Ryck overtrad Roel Vermeesch het huishoudelijk reglement en de deontologische code door van onderwerp te veranderen en allerlei verwijten te uiten tegen de burgemeester en de schepenen.

“Zoals voorzien in het huishoudelijk reglement werd hij door de voorzitter van de gemeenteraad ter orde geroepen. Vermits het gemeenteraadslid het normale verloop van de bespreking in het gedrang bracht, heeft de voorzitter tot tweemaal toe opgeroepen om de gemeenteraad te schorsen voor overleg. Roel Vermeesch bleef volharden. In de deontologische code, die door ieder gemeenteraadslid onderschreven werd, staat dat gemeenteraadsleden respectvol met elkaar moeten omgaan, dat ze zich moeten houden aan het huishoudelijk reglement en de aanwijzingen van de voorzitter moeten opvolgen. Omdat het huishoudelijk reglement en de deontologische code door het gemeenteraadslid geschonden werd heeft de meerderheid uit protest de zaal verlaten.”

Roel Vermeesch (onafhankelijke) van zijn kant noemt de actie van de meerderheid ongezien en overweegt klacht in te dienen. “Het lijkt nu alsof ik tumult aan het maken was, terwijl ik wel bij het onderwerp bleef, want het ging hier over de geloofwaardigheid van burgemeester en schepenen, waarbij ik andere voorbeelden aanhaalde. Normaal mag je een raadslid niet op deze manier onderbreken. Ik vraag me af of een voorzitter van de gemeenteraad een micro mag uitzetten en een raadslid van de oppositie zo de mond mag snoeren. Dit heb ik nog in geen enkele andere gemeente zien gebeuren”, aldus raadslid Vermeesch.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio