De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit collectiestukken van verzamelaarster Mande Walschot. 

De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit collectiestukken van verzamelaarster Mande Walschot. ©  Dirk Vertommen

Verzamelaarster leent 400 ‘My Little Pony’s’ uit aan Speelgoedmuseum: “Ik ga zelf vaak langskomen, want ik kan ze niet missen”

Mechelen -

Wie het Speelgoedmusem in ­Mechelen bezoekt, wordt nog tot eind september ondergedompeld in de geschiedenis van My Little Pony. De 33-jarige Mande ­Walschot uit het Vlaams-Brabantse Halle stelt er een deel van haar verzameling van meer dan tweeduizend pony’s tentoon. ‘My Little Pony: 40 jaar magie’ is een nostalgische reis doorheen de tijd.

Leo De Nijn

Voor wie dat nog niet zou weten: My Little Pony is een speelgoedlijn van gekleurde speelgoedpony’s die vanaf de jaren tachtig gemaakt en gecommercialiseerd is door Hasbro, een Amerikaanse speelgoedfabrikant. Elke pony heeft zijn eigen typische kenmerken waar hij naar vernoemd is, bijvoorbeeld een specifieke kleur of symbool.

 

 ©  Dirk Vertommen

“De tentoonstelling in ons museum neemt de bezoekers mee doorheen de geschiedenis van de bekende speelgoedpony’s. Dankzij de collectie van verzamelaarster Mande Walschot beleven bezoekers een nostalgische reis en zien ze de pony’s evolueren doorheen de tijd. My Little Pony is ook vandaag nog een bekende animatiereeks bij kinderen. De interactieve speelelementen maken de expo boeiend voor het hele gezin”, zegt Eefje Boonen, communicatieverantwoordelijke van het Speelgoedmuseum.

Verzamelwoede

De tijdelijke tentoonstelling bestaat uit collectiestukken van verzamelaarster Mande Walschot. “Ik speelde zelf als kind ook met die pony’s. Ik kreeg van mijn ouders de ‘Dainty Dove’ cadeau, die ik overal mee naartoe nam. Wekelijks kwam ik met mijn vriendin samen om met de pony’s te spelen”, vertelt Mande.

De passie om My Little Pony’s te verzamelen is zeventien jaar geleden ontstaan. “De verzamelwoede is begonnen toen ik de speelgoedwinkels binnenstapte en daar zo veel kleurrijke pony’s zag staan. Ondertussen heb ik meer dan tweeduizend My Little Pony’s bij elkaar gesprokkeld. Het is leuk om met zo veel pony’s samen te leven.”

 

 ©  Dirk Vertommen

Met vakantie gaan doet Mande niet. “Want ik moet toegeven dat ik al veel spaarcenten in mijn hobby heb gestoken. Hoeveel? Dat wil ik ook niet weten. Het is mijn hobby. Ik heb thuis drie kamers vol met pony’s en poppen. Een deel heb ik al naar de zolder moeten verhuizen. Ook vandaag vul ik mijn collectie nog steeds verder aan. Ik denk dat ik zelfs nog maar de helft heb van wat in de collectie van My Little Pony zit. Ik zit voortdurend op tweedehands- en veilingsites te zoeken naar nieuwe dingen die ik nog niet heb. Ik maak samen met mijn vader ook veel daguitstappen naar speelgoedwinkels, soms zelfs in Wallonië of Duitsland om daar ook nog wat op de kop te tikken”, geeft Mande mee.

Lievelingsstuk

De volledige collectie van Mande moeten de bezoekers in het Speelgoedmuseum niet verwachten. “Ik moest een selectie maken, maar er zijn toch bijna vierhonderd pony’s te zien. Ze geven een tijdsbeeld weer: de eerste exemplaren waren best mollig, dan zijn ze afgeslankt, weer verdikt en dan plots weer kleiner. Mijn lievelingsstuk dat op de expo te zien is, is de allereerste My Pretty Pony uit 1981, nog volledig nieuw in de verpakking. Ik ga de komende weken geregeld naar het Speelgoedmuseum gaan, want zo lang kan ik mijn pony’s nu ook weer niet missen”, lacht de exposante.

“Mijn lievelingsstuk dat op de expo te zien is, is de allereerste My Pretty Pony uit 1981, nog volledig nieuw in de verpakking.” 

“Mijn lievelingsstuk dat op de expo te zien is, is de allereerste My Pretty Pony uit 1981, nog volledig nieuw in de verpakking.” ©  Dirk Vertommen

 

 ©  Dirk Vertommen

Van 24 juni tot 30 september, Speelgoedmuseum, Nekkerspoelstraat 21, Mechelen: Expo ‘My Little Pony: 40 jaar magie’.

Museum trekt naar Leuven Speelt en Tangent Feest

 

Het Speelgoedmuseum is komend weekend aanwezig tijdens twee bijzondere evenementen. 

Op zaterdag 25 juni staat het Speelgoedmuseum ter gelegenheid van haar veertigjarig bestaan op Leuven Speelt op het Ladeuzeplein in Leuven. Van 10 tot 18u kunnen bezoekers op de stand van het Speelgoedmuseum spelen en genieten met XL-spellen, hersenbrekers, mikadostokken, enzovoort.

Zondag 26 juni feest het Speelgoedmuseum mee bij de opening van de tangent in Mechelen. In het nieuwe stationsgebouw, waar het Speelgoedmuseum volgend jaar een nieuwe stek krijgt, is er animatie. “Er zijn een spellenhoek, een bouwhoek en een knutselhoek. Creatieve bouwers kunnen hun favoriete voertuig samenstellen met bouwblokken onder begeleiding van een van onze animatoren. Verder stellen de bouwers een eigen treinspoor samen op de speeltafel. Met de minitreintjes tuffen ze het spoor rond. Komen meespelen kan van 10 tot 17u”, zegt Eefje Boonen van het Speelgoedmuseum. (ldn) 

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio