©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Stookoliecheque van 225 euro goedgekeurd in commissie

De commissie Economie van de Kamer heeft woensdag het wetsontwerp rond de invoering van de stookoliecheque goedgekeurd. De tekst werd quasi unaniem goedgekeurd. Enkel oppositiepartij N-VA onthield zich.

mtmBron: BELGA

Tegen de achtergrond van de stijgende energieprijzen besliste de federale regering in april om een cheque of premie van 200 euro te voorzien voor wie zijn woning verwarmt met stookolie of propaan. Het bedrag voor die premie werd afgelopen weekend door de kern nog verhoogd naar 225 euro. 

Volgens minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft de maatregel betrekking op 21 procent van de Belgische huishoudens. De maatregel zou zowat 225 miljoen euro kosten, een bedrag dat overeenkomt met de extra inkomsten die de staat ontvangt door de stijging van de prijzen voor stookolie en propaan.

Wie aanspraak wil maken op de premie, moet een online- of papieren formulier invullen en naar de federale overheidsdienst (FOD) Economie sturen. De formulieren zullen beschikbaar zijn en ingevuld kunnen worden zodra de wet in het Belgisch Staatsblad staat. 

Door de beslissingen van het kernkabinet afgelopen weekend werd de tekst nog op verschillende punten bijgestuurd. Zo stijgt het bedrag van de cheque van 200 naar 225 euro. Verder wordt ook de termijn voor het indienen van de aanvraag verlengd. Aanvragen kunnen ingediend worden tot 10 januari 2023. De FOD Economie zal uiterlijk op 15 maart 2023 beslissen over de ontvankelijkheid van de aanvraag. Eerder raakte ook al bekend dat ook bewoners van appartementsgebouwen met collectieve verwarming aanspraak kunnen maken op de cheque.

De regering heeft de hoogdringendheid van de tekst gevraagd om de maatregel te kunnen laten ingaan op 1 juli. De commissie heeft daarom voorgesteld om het ontwerp op de agenda van de plenaire vergadering van morgen/donderdag te plaatsen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio