Buurtbewoners Paul Willems en Eddy Geens zijn opgelucht dat er schot in de zaak komt. “Als die platte kasseien er liggen, zullen we tevreden zijn”, zegt Eddy. 

Buurtbewoners Paul Willems en Eddy Geens zijn opgelucht dat er schot in de zaak komt. “Als die platte kasseien er liggen, zullen we tevreden zijn”, zegt Eddy. © Sven Van Haezendonck

Buurt juicht herinrichting Begijnenstraat toe: “Recent is een buurvrouw hier nog lelijk gevallen”

Mechelen -

De kasseien in de Begijnenstraat in Mechelen liggen schots en scheef, maar daar komt in de lente van volgend jaar verandering in. De stad investeert in een herinrichting met meer groen én gezaagde kasseien die beter te bewandelen zijn. Geen moment te vroeg voor de buurt, want enkele bewoners kwamen er al lelijk ten val. Zij juichen de herinrichting toe.

Sven Van Haezendonck

De Begijnenstraat is een populaire verbinding naar de Vismarkt, de uitgaansbuurt in de Dijlestad. Maar in de straat wonen ook veel oudere mensen. De slechte staat zette de buurt jaren geleden al aan om actie te ondernemen. “Een petitie voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 leverde tachtig handtekeningen op”, zegt buurtbewoner Eddy Geens. Een brief met de petitie stuurden de buurtbewoners naar het stadhuis, maar in eerste instantie kwam er geen reactie.

“We hebben dan nog eens een herinnering gestuurd. Daarop heeft het stadsbestuur ons laten dat een herinrichting iets voor de volgende bestuursperiode zou zijn”, vertelt Geens. Vooral de begaanbaarheid van de Begijnenstraat ervaart de buurt als een probleem. “Voor oudere mensen is het geen doen. Een buur sloeg zijn voet om en liep een zware complexe breuk op. Recent is een buurvrouw hier nog lelijk gevallen”, zegt Eddy Geens.

De Begijnenstraat verkeert in slechte staat. 

De Begijnenstraat verkeert in slechte staat. ©  Sven Van Haezendonck

De ongevallen motiveerden de buurt om bij het stadsbestuur te blijven aandringen op een heraanleg. “We vreesden dat de stad de vernieuwing zou uitstellen omdat een terrein in de straat nog onbebouwd is”, vertelt Paul Willems. Door eerdere bouwwerken liep de straat namelijk bijkomende schade op. De acties van de buurt hebben geloond, want ondertussen zijn de plannen voor een herinrichting concreet.

Dit najaar aanbesteden

In haar meerjarenplanning schreef de stad daarvoor een budget in. “We begroten de investering op 260.000 euro”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+). Niet de grote investering, maar voor de mensen van de Begijnenstraat maakt ze een wereld van verschil. Samen met een ambtenaar kwam Princen dinsdagavond de plannen toelichten. “Het is onze bedoeling om dit najaar de werken aan te besteden en ze begin volgend jaar uit te voeren”, zegt de eerste schepen.

Eerste schepen Patrick Princen lichtte de plannen zelf toe voor de buurt.

Eerste schepen Patrick Princen lichtte de plannen zelf toe voor de buurt. ©  Sven Van Haezendonck

Mechelen vervangt de ruwe kasseien door gezaagde kasseien die in de straat worden gecementeerd. “Daardoor maken we de straat veel toegankelijker en veel vlotter te bewandelen. Ook met een rolstoel, een rollator of met hakken. In de straat is er veel trafiek van de Grote Markt naar de Vismarkt. Soms met een glaasje op en ook dat leidt al eens tot valpartijen”, legt Patrick Princen uit.

“Op plaatsen waar vlieten de Begijnenstraat vroeger kruisten, komen er delen in printbeton. Net zoals we dat ook op andere plaatsen in de stad al hebben gedaan”, zegt de schepen. Voorbeelden zijn te vinden in de Muntstraat.

Vergroenen

Daar blijft het niet bij. De stad levert eveneens een inspanning om de smalle straat te vergroenen met twee plantvakken van ongeveer 40 vierkante meter. Daarvoor sneuvelen de parkeerplaatsen in de straat. Op de hoek met het steegje naar restaurant Graspoort wordt een gedeelte onthard.

Paul Willems en Eddy Geens ijverden al jaren voor een herinrichting.

Paul Willems en Eddy Geens ijverden al jaren voor een herinrichting. ©  Sven Van Haezendonck

Daar plant de stad een boom aan, een esdoorn die een vijftal meter hoog wordt. “In sommige delen van de straat zijn er tegeltuintjes mogelijk. Als bewoners dat wensen, leggen wij ze aan. Op die manier zorgen we voor extra vergroening”, vertelt Princen. De buurt kijkt uit naar de herinrichting. “Als de platte kasseien er liggen, zullen we heel tevreden zijn”, zegt Eddy Geens. “De situatie zoals ze nu is, is onhoudbaar. We zijn heel blij dat er eindelijk iets gebeurt”, vertelt Paul Willems.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio