©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Karim Bachar wil nationale futsalploeg naar hoger niveau tillen: “We moeten verder durven kijken dan het WK van 2024”

Vorige week kwamen Karim Bachar en de verantwoordelijken van de Belgische voetbalbond overeen om de samenwerking, die al tweeënhalf jaar bezig was, met twee jaar te verlengen. Bachar hoopt in die twee jaar het niveau van het nationale futsalteam naar een hoger niveau te tillen.

Op papier kan Bachar zo als coach het WK van 2024 nog meemaken, maar de voormalige recordinternational en ex-aanvoerder van het nationale team houdt die boot, meer dan t recht, af. “Het lijkt me niet realistisch om ervan uit te gaan dat we ons voor dat WK zullen kwalificeren. Dat wil niet zeggen dat ik niet ambitieus ben en dat ik er niet alles aan zal doen om wat onmogelijk lijkt, toch waar te maken”, zegt Bachar.

Karim Bachar maakt direct met een simpele rekensom duidelijk hoe klein de kansen op die WK-kwalificatie zijn. “We misten nipt het voorbije EK. Daarvoor konden zich zestien landen plaatsen. Voor het WK van 2024 heeft Europa recht op zes, misschien zeven landenteams. Tja, dan weet je dat er haast een wonder moet gebeuren. In de praktijk wil dat zeggen dat we minstens voorbij één Europese grootmacht moeten geraken.”

Iets waar de Futsal Red Devils onlangs nog in slaagden door twee oefenwedstrijden tegen Portugal te winnen. “Die wedstrijden hebben de groep een boost gegeven en maakten duidelijk dat we in België een aardig potje kunnen zaalvoetballen, maar we mogen daar geen te voorbarige conclusies uittrekken. Er is nog een weg af te leggen vooraleer we met die landen constant de concurrentie aan kunnen gaan. Het is dan ook belangrijk dat we de komende maanden en jaren in de oefenwedstrijden in aanloop naar de kwalificatiewedstrijden voor het WK en in die kwalificatiewedstrijden zelf de jonge aankomende talenten speelkansen geven om naast de gevestigde waarden uit te groeien tot volwaardige internationals. Het WK van 2024 mag geen einddoel zijn. We moeten ook al durven vooruitkijken naar het daaropvolgende EK.” (mabe)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio