Bryan De Valck gisteren in actie tijdens de eerste wedstrijd op het WK 3X3 tegen Slovenië die door de Lions met 16-21 werd gewonnen. 

Bryan De Valck gisteren in actie tijdens de eerste wedstrijd op het WK 3X3 tegen Slovenië die door de Lions met 16-21 werd gewonnen. © BELGA

Bryan De Valck hoopt op een medaille met 3X3 Lions: “Uniek dat we in Antwerpen een WK kunnen spelen”

Bryan De Valck werkte gisterenavond de eerste twee wedstrijden met de 3X3 Lions op het WK in Antwerpen af. De openingswedstrijd tegen Slovenië werd met 16-21 gewonnen en later op de avond legden de Belgen Egypte met 21-12 over de knie. De 26-jarige en 1m96 grote power forward wil deze week vlammen op de Groenplaats. “We hopen in eigen stad op een medaille”, zegt De Valck.

Patrick Ceulemans

Bryan De Valck verliet jaren geleden het project van Antwerp Giants Two en maakte furore in tweede klasse bij eerst Gembo en dan Oxaco. Enkele jaren geleden stapte hij ook voorzichtig in het 3X3-project van Nick Celis bij Team Antwerp.

Rubens zag dat het goed was. 

Rubens zag dat het goed was. ©  BELGA

“Ik hou van deze discipline. Ik ben geen typische 3X3-speler, maar wel iemand die het vuile werk wil opknappen. Keihard verdedigen en duiken naar de bal, zijn dingen die ik graag doe”, vertelt Bryan De Valck, die als bijnaam ‘de Garbage Man’ heeft.

Zowel bij de mannen als de vrouwen dingen twintig landen mee naar de wereldtitel. Deze landen zijn verdeeld over vier poules van vijf. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Vanaf de kwartfinales is er een knock-out formule. De tweede en derde van elke groep spelen nog eerst de achtste finales. Voor de nummers vier en vijf eindigt het WK na de groepsfase. De 3X3 Lions zitten in poule D met Slovenië (FIBA 13) , Egypte (FIBA 14), Oostenrijk (FIBA 12) en Amerika (FIBA 5). Naast De Valck zitten ook Nick Celis, Thibaut Vervoort en Maxime Depuydt in de Belgische selectie.

“Het voorbije jaar heb ik verschillende keren kunnen meespelen op challengers en in de World Tour met Team Antwerp. Een operatie aan de hand heeft me wel parten gespeeld. Gelukkig ging de revalidatie goed vooruit zodat ik de voorbereiding op dit WK kon meemaken. Dat ik in Antwerpen in de selectie zit van de 3X3 Lions, is fenomenaal. Vorig jaar hebben mijn ploegmaats op de Olympische Spelen in Tokio deze discipline in België op de kaart gezet. Nu maak ik daar deel van uit en dit op het zevende WK in de geschiedenis van het 3X3 basketbal.”

“We zijn het nummer vier van de wereld en iedereen verwacht van ons een medaille. Ook wij dromen en ambiëren een medaille, maar hier zijn de beste twintig teams van de wereld aanwezig. Bij het 3X3 basketbal ligt alles dicht bij elkaar. Het is intens, fysiek en steeds spannend. Je kan je geen zwak moment permitteren. We zijn echter klaar om te vlammen in eigen stad, dat is op de eerste dag al gebleken, hé.”

LIVESTREAM. Volg het WK 3x3 basketbal in Antwerpen hier op de voet

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio