© atv

Minister Demir legt Indaver in Antwerpen fors strengere lozingsnormen voor PFAS op

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven met onmiddellijke ingang fors strengere lozingsnormen opgelegd voor PFAS. Dat zijn de ‘eeuwige chemicaliën’ die volgens wetenschappers kunnen leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem en een verstoring van de hormonenbalans.

Voor alle PFAS-stoffen wordt de norm voor Indaver voortaan verstrengd tot 0,1 microgram per liter water. “Voor het bedrijf wil dat zeggen dat zijn lozingsnormen voor bijvoorbeeld PFOS (de bekendste van alle PFAS-stoffen, red.) zestig keer strenger worden”, zegt Zuhal Demir. 0,1 microgram per liter is de kleinste concentratie die nog met een redelijke precisie kan worden gemeten. De minister legt de strengere lozingsnormen op na het doorlopen van een bijstellingsprocedure, die is uitgevoerd op initiatief van Indaver zelf.

Huiswerk

Indaver produceert in Antwerpen geen PFAS-houdende stoffen, maar het bedrijf verwerkt wel PFAS-houdend afval van andere bedrijven. “De nieuwe strengere lozingsnormen worden onder voorwaarden toegestaan voor een jaar”, zegt Demir. “Ze kunnen daarna aangepast worden in functie van het vele huiswerk dat ik aan Indaver opleg. Er moeten onder meer ruimere PFAS-analyses komen, metingen van luchtemissies en er moet een analyse komen van de verbrandingstemperatuur.”

Demir heeft Indaver ook verplicht om een onderzoeksplan voor te leggen waarin nauwkeurig wordt geanalyseerd of en van welke luchtemissies er sprake is.

Indaver wil nog niet reageren op de forse verstrenging van de lozingsnormen. “Wij hebben de officiële vergunning nog niet ontvangen”, zegt Inge Baertsoen, woordvoerder van Indaver. “Dat zal wellicht woensdag gebeuren. We zullen dan reageren.”  

(cwil)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio