© Reuters

Braziliaanse ‘Pablo Escobar’, die tonnen cocaïne naar Europa liet smokkelen, geklist in Boedapest

Antwerpen -

Hij was een van de meest gezochte drugsbaronnen ter wereld, maar aan zijn bijna drie jaar durende vlucht is dinsdag een einde gekomen. Sergio Roberto De Carvalho (63), een corrupte politiemajoor die jaarlijks 45 ton cocaïne naar Europa liet smokkelen, is in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gearresteerd. De ‘Braziliaanse Escobar’ had via waterzuiveringsbedrijf Kriva Rochem ook een stevige poot aan de grond in de Antwerpse haven.

LEES OOK. Hoe de ‘wannabe Escobar van Schilde’ zich in de schijnwerpers van de politie werkte

Majoor Sergio Roberto De Carvalho was dinsdag op weg naar een afspraak in Boedapest, toen hij plots ingerekend werd door een arrestatieteam. De 63-jarige Braziliaan, voormalig lid van de militaire politie, werd opgepakt met het oog op uitlevering aan zijn thuisland Brazilië. Daar heeft de man niet alleen nog een gevangenisstraf van vijftien jaar openstaan, maar hij is er ook de hoofdverdachte in een grootschalig drugsonderzoek, genaamd Operation Enterprise. En niet alleen in Brazilië moet hij nog gaan zitten, ook in Spanje staat er nog een gevangenisstraf open.

Alles in het leven van drugsbaron Sergio Roberto De Carvalho is groot en extreem. Zo houdt de Braziliaanse politie hem verantwoordelijk voor de uitvoer van 45 ton cocaïne per jaar naar Europa. Die coke kwam Europa binnen in containers, die via bedrijven zoals het Antwerpse Kriva Rochem, werden binnengetrokken. De cokebusiness leverde zoveel geld op, dat Carvalho besloot om in Portugal een vliegtuigmaatschappij over te nemen. De Brazilianen namen tijdens het onderzoek een dertigtal privéjets in beslag. In een appartement in Portugal vonden de speurders dan weer 12 miljoen euro cash die toebehoorde aan de organisatie van Carvalho.

Officieel gestorven aan Covid-19

De majoor vestigt zich dan onder een valse naam in Spanje en organiseert vanuit Zuid-Spanje zijn cocaïne-imperium. De Spanjaarden ontmaskeren hem en veroordelen hem tot vijftien jaar. Om aan politie en gerecht te ontsnappen, ensceneert hij zijn eigen dood. Op papier is Sergio Roberto De Carvalho overleden aan Covid-19, maar in werkelijkheid lag er iemand anders in de doodskist.

Wanneer operatie Enterprise en het Kriva-dossier openbarsten, slaat de majoor opnieuw op de vlucht. Onder de alias Paul Wouter vlucht hij samen met zijn Belgische bodyguard naar Oekraïne. En daar loopt het spoor dood. In 2021 duikt zijn naam weer op, nadat een Luikse ingenieur in een privéjet in Brazilië wordt betrapt met 1,3 ton cocaïne. De man, een terminale kankerpatiënt, zou een half miljoen euro krijgen als hij de drugs naar België zou brengen. De 60-jarige man uit Luik stierf in Brazilië.

BELUISTER OOK. PODCAST. Kriva Rochem: een familiezaak in cokesmokkel

  (jvda)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio