Katrien Van den Brande steekt een kaarsje aan in de grote tent. 

Katrien Van den Brande steekt een kaarsje aan in de grote tent. © Joren De Weerdt

Brandweervrouw steekt voortaan vuur aan voor jongeren

Massenhoven -

Katrien Van den Brande (41) uit Massenhoven bluste negen jaar als brandweervrijwilliger branden in Zandhoven. Beroepshalve werkte ze altijd als jongerenbegeleider. Met haar initiatief Inthemiddle.be gaat ze nu via outdoorbeleving en kampeerdagen het vuur aansteken bij jongeren, zodat ze haar familienaam alle eer blijft aandoen.

Kristin Matthyssen

Het vertrek bij de brandweer is emotioneel en gaat nog even blijven knagen, vertelt Katrien, want het was een mooi hoofdstuk in haar leven. “Ik blijf brandweervrouw, dat gaat niet over”, zegt ze. “Het is een leerschool geweest.”

Ook kapitein Bart Noyens van brandweerzone Rand, post Zandhoven, vindt het jammer. “Ik denk dat Katrien zelfvertrouwen en inspiratie getankt heeft bij de brandweer”, zegt hij. “Creatief zoeken naar oplossingen, samen er voor gaan, de sterkte van uitwisseling van oplossingen ondervinden … we zien haar niet graag gaan, maar we zijn er gerust in dat ze heel wat kan bieden aan jongeren.”

 

 © rr

Nu ze 41 is, is de tijd rijp om ergens ‘in the middle’ als zelfstandige in bijberoep Inthemiddle.be te starten. “De voorbije twintig jaar heb ik altijd met jongeren gewerkt, waaronder twaalf jaar in de bijzondere jeugdzorg. Ik heb ook ervaring met jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen. Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat er een ‘Katrien-manier’ bestond om tot oplossingen te komen. Ik ben ook vaak teleurgesteld geraakt in lange wachttijden en keek met grote bezorgdheid naar jongeren die in de kou bleven staan omdat ze niet in een ‘vakje’ pasten. Twintig jaar geleden miste ik de ervaring en het zelfvertrouwen om zelf mijn ding op de wereld te zetten. Ondertussen voelt het natuurlijk aan om het op mijn manier aan te pakken.”

 

 © Joren De Weerdt

Katrien werkt nu als leerlingenbegeleider. “Mijn afstudeerstage deed ik destijds in Ierland, waar ik een cursus heb gevolgd om mezelf beter te leren kennen via outdooracitiveiten. Think outside, daar geloof ik nog altijd sterk in. Nadien heb ik daar ook mijn eindwerk van gemaakt. Toen ik de website van Inthemiddle.be aan het schrijven was, zat ik precies opnieuw mijn eindwerk te schrijven, maar dan met massa’s meer ervaring en bagage.”

 

 © rr

Ze mikt vooral op jongeren tussen 14 en 26 jaar. Het aanbod staat open voor iedereen. “Dus geen etiketjes of labels, er is geen hulpvraag nodig. Als die er echter wel is, dan zoeken we samen uit wat die vraag is en hoe we hier samen mee verder gaan. Ik ben altijd een kampeerder geweest. In mei vorig jaar kocht ik een vintage caravan om al eens wat eerste ervaringen op te doen. Voor deze zomer heb ik een kampeeraanbod uitgewerkt, met kleine groepjes, waarbij we vier of vijf dagen onze tentjes opslaan op unieke plekken in de natuur. Voorlopig houd ik ze nog geheim. Samen een kampvuur bouwen onder de sterrenhemel, de gloed van dat vuur voelen op je huid, zonder elektriciteit leven, wildplukken, koken op een buitenvuur: automatisch kom je zo dichter bij jezelf. Voor wie geen meerdaagse tocht wil zijn er losse overnachtingen te reserveren voor enkele personen of individueel.”

Inzichtskaartjes. 

Inzichtskaartjes. © Joren De Weerdt

Katrien scherpte haar outdoorskills zelf al aan. “Wat ik al merkte is hoe snel er vriendschappen ontstaan en hoe jongeren voor zichzelf en mekaar gaan zorgen. Het zijn natuurervaringen zonder veel druk. Mijn programma zit nooit tjokvol. De buitenwereld is al druk genoeg. Wie wil kan deelnemen aan ontspanningsoefeningen, mindfulness of yoga. Ik werk ook met inzichtskaarten. Samen leven, samen koken, samen wandelen: de enige vereiste is een beetje goesting hebben in natuur en avontuur.”

Of ze een therapeut is, krijgt Katrien soms te horen. “Niet echt, maar ik ben een echte ‘believer’ in jongeren. En vooral ook iemand die graag luistert en op mijn eigen manier een beetje wil helpen als daar nood aan is.”

Inthemiddle.be (er zijn nog wat plekjes voor deze zomer).

 

 ©  rr

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio