Louis Coeckaerts met directeur Charlotte Leemans voor het slooppuin van het vroegere klooster. 

Louis Coeckaerts met directeur Charlotte Leemans voor het slooppuin van het vroegere klooster. ©  kristin matthyssen

Klooster ruimt plaats voor groene parktuin aan woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Zandhoven -

De bewoners van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost (Amate) in Zandhoven hebben dezer dagen een livespektakel voor hun deur. Het vroeger klooster der Zwartzusters op hun campus wordt gesloopt om er een groene parktuin te maken. Frans Croonen (84), vroeger bekister-ijzervlechter, staat er versteld van hoe snel dat tegenwoordig gaat met al die grote machines. “Wij deden dat vroeger allemaal met de hand.”

Kristin Matthyssen

De sloop van het vroeger klooster aan het Nazarethpad begon al half mei, maar toen ging het vooral om stripwerk vanbinnen. De buitensloop startte pas twee weken geleden. Sindsdien staan er geregeld bewoners, goed ingesmeerd tegen de zon, de werf op te volgen vanop de eerste rij.

“Voor sommigen is het een emotionele of nostalgische gebeurtenis”, zegt directeur Charlotte Leemans. “Tot vorig jaar waren er serviceflats in het oude klooster. Maar het gebouw was niet meer aangepast aan de moderne normen. Bovendien zaten we hier op de campus met 83 bedden in het woonzorgcentrum en 77 flats. Dat is eigenlijk geen goede balans voor doorstroming. Nu hebben we nog 58 serviceflats en 83 woonzorgcentrumbedden, wat beter is.”

Het gebouw onderaan met de rode brandtrap ligt bijna plat.

Het gebouw onderaan met de rode brandtrap ligt bijna plat.

Volgens Madeleine, die al 23 jaar in Onze-Lieve-Vrouw van Troost woont, werd het oud klooster waar alles begon in 1945 gebouwd. Anderen spreken dan weer van de jaren vijftig of zelfs zestig. “Het is in elk geval in fasen gezet”, vertelt directeur Leemans. “Aanvankelijk was het dus een klooster van de Zwartzustergemeenschap, nadien een rusthuis en tot vorig jaar serviceflats. De afbraak past in de oproep tot ontharding. We gaan hier een mooie groene parktuin maken met wandelpaden en ook wat grintpaden voor de rolstoelgebruikers. Er komen overdekte zitbanken en zeker ook onze petanquebaan, die voor de afbraak even moest verdwijnen. We mikken op bloeiende planten voor ieder seizoen. De campus zal veel opener ogen. Je kijkt niet meer direct op een gevel.”

Charlotte Leemans naast het kruis dat op het klooster stond. 

Charlotte Leemans naast het kruis dat op het klooster stond. 

De bewoners werden bij dit alles betrokken. Zo tekende Remi zelf mee een plan uit voor de tuin. “Op één vraag ben ik niet ingegaan: een vijver”, zegt Leemans. “Dat is gevaarlijk en zorgt voor meer muggen.”

De vroegere klok uit de klokkentoren werd enkele jaren geleden al opnieuw aan de Zwartzusters overgedragen. “Wat we wel gerecupereerd hebben is het kruis dat vroeger op het dak stond, en dat later een prominente plek zal krijgen in de nieuwe parktuin. Tot vreugde van zuster Renata die hier nog woont”, vertelt Charlotte. “Voorlopig staat het in de tuin naast ons cafetaria. Ook de glasramen van glazenier Staf Pyl werden voor de afbraak verwijderd.”

Frans Croonen (84), vroeger bekister-bouwvakker, volgt de werfvorderingen op de voet. “Ik heb ooit een gebouw van die omvang met de hand afgebroken. Nu met die grote machines gaat dat veel sneller. Ik ben naast een bos grootgebracht, dus hoe meer groen, hoe liever.”

De afbraak zit op schema. 

De afbraak zit op schema. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio