De Minervewijk. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Bewoners wijk Minerve in Edegem verwarmen op restwarmte Agfa Gevaert: 50% goedkoper

Antwerpen wil tegen 2050 de halve stad aansluiten op klimaatvriendelijkere warmtenetten, maar in sommige stadswijken en gemeentes maken bewoners al volop gebruik van industriële restwarmte. Zo profiteert de gloednieuwe Edegemse woonwijk Minerve al volop van warmte die om de hoek bij Agfa Gevaert wordt opgewekt. Dat leidt niet alleen tot minder CO₂-uitstoot, maar ook tot een lagere energiefactuur.

David Van Turnhout

Jonge gezinnen lijken hun weg vlot te vinden naar de nieuwe woonwijk Minerve in Edegem. De 76 nieuwe woningen die begin dit jaar werden opgeleverd, zijn al allemaal verkocht en een deel ervan is intussen ook bewoond. Je zou voor minder, want geen enkel huis of appartement in de wijk beschikt over een energie- en geldverslindende gasketel of een warmtepomp. Ze zijn immers allemaal aangesloten op een warmtenet dat zowel de vloerverwarming als het warme water verzekert, en dat scheelt een flinke slok op de borrel.

De Edegemse Liese Adams verhuisde in januari met haar gezin naar een nieuwe woonst in de wijk. Ze heeft de verwarming tijdens de wintermaanden al uitvoerig gebruikt. “We hebben geen gasketel, maar een warmtewisselaar in huis”, vertelt ze. “Dat is een bakje waar buizen de restwarmte vanuit de Agfa-fabriek transporteren naar ons huis. En die hebben ons de afgelopen winter lekker warm gehouden.” Ook warm water wordt via deze warmtewisselaar opgewekt. In de woning is het gezin dus volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Buizen transporteren de warmte van Agfa naar de woonwijk. © Nattida-Jayne Kanyachalao 

Energiemeter

Liese betaalt maandelijks een voorschotfactuur aan het bedrijf Warmte Verzilverd, dat het warmtenet uitbaat. Op het einde van het jaar volgt dan een afrekening, die lager ligt dan wat je normaal kwijt bent aan gas of elektriciteit. “Het grote voordeel is dat we langetermijnafspraken hebben gemaakt met Agfa”, verzekert Lenn Coussement van Warmte Verzilverd. Daardoor is de aankoopprijs voor warmte-energie, buiten de gewone indexeringen, vrijwel constant en zijn we niet afhankelijk van grote prijsschommelingen zoals bij gas.”

Liese Adams en Ed in hun nieuwe duurzame woonst. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Het warme water van Agfa wordt via een buizensysteem naar de woningen getransporteerd. Het vertrekt er met een temperatuur van zo’n tachtig graden. Onderweg gaat daar maar een halve graad af.

In de woningen hangt ook een energiemeter die de verbruikte hoeveelheid warmte meet. Net als bij een klassieke manier van verwarmen betaal je dus ook naargelang je verbruik. “Al zal dat in dit geval toch algauw een besparing opleveren van ongeveer 50%”, zegt Coussement.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER