De Minervewijk. — © Nattida-Jayne Kanyachalao
Bewoners wijk Minerve in Edegem verwarmen op restwarmte Agfa Gevaert: 50% goedkoper
Antwerpen wil tegen 2050 de halve stad aansluiten op klimaatvriendelijkere warmtenetten, maar in sommige stadswijken en gemeentes maken bewoners al volop gebruik van industriële restwarmte. Zo profiteert de gloednieuwe Edegemse woonwijk Minerve al volop van warmte die om de hoek bij Agfa Gevaert wordt opgewekt. Dat leidt niet alleen tot minder CO₂-uitstoot, maar ook tot een lagere energiefactuur.
Jonge gezinnen lijken hun weg vlot te vinden naar de nieuwe woonwijk Minerve in Edegem. De 76 nieuwe woningen die begin dit jaar werden opgeleverd, zijn al allemaal verkocht en een deel ervan is intussen ook bewoond. Je zou voor minder, want geen enkel huis of appartement in de wijk beschikt over een energie- en geldverslindende gasketel of een warmtepomp. Ze zijn immers allemaal aangesloten op een warmtenet dat zowel de vloerverwarming als het warme water verzekert, en dat scheelt een flinke slok op de borrel.
De Edegemse Liese Adams verhuisde in januari met haar gezin naar een nieuwe woonst in de wijk. Ze heeft de verwarming tijdens de wintermaanden al uitvoerig gebruikt. “We hebben geen gasketel, maar een warmtewisselaar in huis”, vertelt ze. “Dat is een bakje waar buizen de restwarmte vanuit de Agfa-fabriek transporteren naar ons huis. En die hebben ons de afgelopen winter lekker warm gehouden.” Ook warm water wordt via deze warmtewisselaar opgewekt. In de woning is het gezin dus volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen.
Buizen transporteren de warmte van Agfa naar de woonwijk. — © Nattida-Jayne Kanyachalao
Energiemeter
Liese betaalt maandelijks een voorschotfactuur aan het bedrijf Warmte Verzilverd, dat het warmtenet uitbaat. Op het einde van het jaar volgt dan een afrekening, die lager ligt dan wat je normaal kwijt bent aan gas of elektriciteit. “Het grote voordeel is dat we langetermijnafspraken hebben gemaakt met Agfa”, verzekert Lenn Coussement van Warmte Verzilverd. Daardoor is de aankoopprijs voor warmte-energie, buiten de gewone indexeringen, vrijwel constant en zijn we niet afhankelijk van grote prijsschommelingen zoals bij gas.”
Liese Adams en Ed in hun nieuwe duurzame woonst. — © Nattida-Jayne Kanyachalao
Het warme water van Agfa wordt via een buizensysteem naar de woningen getransporteerd. Het vertrekt er met een temperatuur van zo’n tachtig graden. Onderweg gaat daar maar een halve graad af.
In de woningen hangt ook een energiemeter die de verbruikte hoeveelheid warmte meet. Net als bij een klassieke manier van verwarmen betaal je dus ook naargelang je verbruik. “Al zal dat in dit geval toch algauw een besparing opleveren van ongeveer 50%”, zegt Coussement.
Hoofdpunten
Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
Lege rekken, weinig klanten en personeel dat klaar is voor een uitputtingsslag: het einde van de acties bij Delhaize is nog niet in zicht
Idalie Samad uit ‘Dertigers’ combineert haar werk met studeren: “Ik ben nogal verlegen, maar kan dat goed verstoppen”
Al meer dan een jaar verboden en toch nog geen enkele boete voor stookolieketels
MEER OVER
Spontane staking bij De Lijn in Limburg na geweld tegen buschauffeur
Chauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn hebben donderdagochtend het werk neergelegd. Het gaat …
Wanneer tanken peperduur wordt: recordaantal bestuurders betrapt met rode diesel
De Belgische douanediensten betrappen elk jaar steeds meer chauffeurs die op rode diesel rijden. …
Thema abortus lijkt de kiezer niet te boeien, maar zorgt wel voor verdeeldheid binnen CD&V
Het was drie jaar geleden nog een reden voor CD&V om niet in de federale regering te stappen. …
Liever geen borsjt? Chinese delegatie in Moskou laat grote lading Kentucky Fried Chicken brengen
Een staatsbezoek aan Rusland, dat doe je niet op een lege maag. Maar de delegatie van de Chinese …