Na drie jaar vrijgesproken in drugszaak, en dan krijg je je inbeslaggenomen auto zo terug: “Vol olieachtige smurrie”

Antwerpen -

Umit S. zat enkele weken ten onrechte in de gevangenis op verdenking van betrokkenheid bij een uithaaloperatie, tot hij begin dit jaar door het hof van beroep definitief werd vrijgesproken. Vorige week mocht hij zijn auto gaan ophalen, die drie jaar geleden bij het begin van de zaak door het gerecht in beslag werd genomen. “De wagen zit vol olieachtige smurrie”, zegt Umit S. aangedaan. “Hoe is dit mogelijk?”

De miserie is dan toch nog niet helemaal achter de rug voor Umit S. Drie jaar geleden werd hij opgepakt, omdat politie en gerecht vermoedden dat hij als havenarbeider betrokken was bij een misgelopen uithaling op de kaai van MPET. De affaire kwam groot in het nieuws, omdat twee uithalers opgesloten raakten in een snikhete container met steenkolen. Omdat ze dreigden te stikken, moesten ze zelf de politie waarschuwen.

LEES OOK. Uithalers die door politie gered werden uit snikhete container: “Drugsbazen weigerden ons te komen bevrijden”

Ondanks zijn hardnekkige ontkenning, veroordeelde de correctionele rechtbank Umit S. tot vier jaar cel. Het hof van beroep maakte die veroordeling ongedaan, omdat na het proces nieuwe informatie was opgedoken waaruit bleek dat de man toch niks met de uithaling te maken had. Een havenarbeider had toegegeven dat niet Umit, maar hijzelf betrokken was bij de smokkeloperatie.

LEES OOK. Onterecht veroordeelde dokwerker in beroep vrijgesproken van drugssmokkel nadat collega in chatbericht betrokkenheid had opgebiecht

Bij het begin van het onderzoek nam de politie drie voertuigen van Umit S. in beslag: een Mercedes AMG, een BMW en een motorfiets. Die werden “veilig gestald” bij takeldienst Dépannage Blommaert, maar volgens Umit hebben de drie voertuigen grote schade opgelopen tijdens het beslag. “De Mercedes zit vol met een olieachtige smurrie. Ook de velgen zijn erg beschadigd. Dit wordt een dure grap.”

 

 ©  RR

Koen Vaneecke, de raadsman van Umit, zegt een procedure te willen aanspannen tegen de Belgische staat en de takeldienst om de geleden schade vergoed te krijgen. “Je mag toch verwachten dat justitie ervoor zorgt dat wagens die tijdelijk in beslag worden genomen niet zo ernstig beschadigd raken?”

Bij takelbedrijf Dépannage Blommaert, waar de voertuigen drie jaar lang werden gestald door het gerecht, heeft men begrip voor de frustratie van Umit. “De schade aan zijn velgen is niet door onze mensen veroorzaakt. De wagen is volgens de regels van de kunst getakeld. De politie was erbij en daar zijn foto’s van gemaakt. Zijn voertuigen hebben hier al die tijd in de loods gestaan op bevel van het parket. Wij voeren uit wat het parket ons opdraagt. Ik snap dat het vervelend is dat zijn voertuigen drie jaar lang stilgestaan hebben, maar daar kunnen wij niks aan doen. Als hij daardoor schade heeft, moet hij zich tot het parket wenden.”

 
 

(vdaa)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio