©  Victoriano Moreno

401 overtredingen in zestig dagen op kruispunt Lange Leemstraat met Belgiëlei

Antwerpen -

Het verbod om vanuit de Lange Leemstraat met de wagen links af te slaan naar de Belgiëlei wordt massaal genegeerd. Dat blijkt uit controles tijdens de spitsuren tussen 18 april en 19 juni. De politie stelde maar liefst 401 overtredingen vast.

Sacha Van Wiele

Antwerps Open Vld-gemeenteraadslid Claude Marinower is zelf geregeld getuige van hoe automobilisten het verbod om naar links af te slaan op dit kruispunt negeren. Dit veroorzaakt gevaarlijke situaties.

“In deze buurt zijn heel wat scholen en honderden kinderen steken er over rond de openings- en sluitingsuren van de school”, zegt Marinower. “Dat het verbod lustig wordt overtreden, zorgt voor gevaarlijke situaties. Bij eerdere controles in een weekend werden maar liefst 284 overtredingen vastgesteld.”

Claude Marinower.

Claude Marinower. © Jan Van der Perre

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt dat dit kruispunt een permanent aandachtspunt is voor de politie. Ook recente cijfers liegen er niet om. Bij controles tijdens de spits tussen 18 april en 19 juni negeerden 401 chauffeurs het verbod om links af te slaan.

“Dit is met 6 à 7 processen-verbaal per dag behoorlijk veel”, zegt De Wever. “Het probleem is dat we in de Lange Leemstraat geen ruimte hebben om afslagstroken aan te leggen. Dit verbod kwam er om zo een vlotte doorstroming van de trams op de Belgiëlei te kunnen garanderen. De federale camerawetgeving laat niet toe om deze overtredingen via camera’s te verbaliseren. We zitten infrastructureel dus vast. Ervaring leert ons dat handhaving op zich onvoldoende is om gedragswijziging te realiseren.”

 

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio