©  Pol De Wilde

Onmogelijke belofte aan het sterfbed van Vick Beasley, de ‘Elvis van Wuustwezel’

Wuustwezel -

Vick Beasley staat in het Guinness Book of Records als Elvis-imitator met de langste staat. 47 jaar lang liet hij King Elvis Presley herleven. In september 2003 overleed hij aan darmkanker. Op zijn sterfbed deed ik hem een belofte die ik nooit kon waarmaken. Maar de glimlach die ik Vick ermee bezorgde, was zoveel meer waard.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Neel Vermeiren, 75

Werkt sinds 2014 voor GVA 

neel.vermeiren@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Wuustwezel? Volg onze Facebook-pagina Gazet van Wuustwezel

Vick Beasley, artiestennaam van Victor Baelus, werd 3 juli 1939 geboren. Hij woonde in Brasschaat maar verhuisde daarna naar Wuustwezel. Het is daar dat ik hem leerde kennen. Hij deed regelmatig een beroep op mij om zijn activiteiten kenbaar te maken. Ik ben zelf grote fan van Elvis Presley, dus het klikte meteen. Zijn optredens waren van een bijzonder hoog niveau en als je tijdens zijn concert je ogen dicht deed, waande je jezelf bij The King of Rock ’n Roll. Vick was uiteindelijk 47 jaar lang imitator. Hij werd ook ereburger van Tupelo, de geboortestad van Presley. Beasley maakte zelf singles, maar die bleken weinig succesvol. Als Elvis imitator scheerde hij hoge toppen.

Vick was eerst kerkzanger, zong daarna in een band. Later begon Vick Beasley aan een solocarrière en trad hij steeds meer op als de echte Presley. Zijn moeder maakte voor hem het eerste Elvispak. ,,De dood van Elvis in 1977 greep mij erg aan”, vertelde hij me. “Er bleef een leegte achter, maar daarna was ik nog meer gedreven met dit vak bezig.‘’ In 1978 won Vick de titel van Elvis van de Benelux. Hij veroverde ook Nederland, trad op als de lookalike van Elvis in de shows van Mies Bouwman en Ivo Niehe. Ed Vandewal uit Dordrecht maakte hem in heel Europa bekend en in Craydon (Londen) werd Vick gekroond tot de Europese Elvis.

Beasley bleef zich tot op het einde verdiepen in het leven van The King. 

Beasley bleef zich tot op het einde verdiepen in het leven van The King. ©  VUM

Naar Memphis

In juli 1997 werd dan eindelijk een droom waar. ,,Ik kon naar Memphis. Aan de poort van het herdenkingsoord Graceland werd ik bestormd”, vervolgde Beasley. “Elvis is back, riepen Amerikaanse fans. Op straat werd ik aangeklampt. Vrachtwagenchauffeurs stopten om me een hand te geven.” Vic Beasley vond dat ook zijn leven vele gelijkenissen vertoonde met dat van Elvis Presley. “Ik was chauffeur van een bestelwagen, net als Elvis. Er zijn behalve mijn uiterlijk en mijn stem nog andere gelijkenissen met Elvis. Elvis was ook kerkzanger. Mijn echte voornaam is Victor en Elvis’ platenfirma was RCA Victor. Graceland is gebouwd in het jaar dat ik geboren ben. In Tupelo, het geboortestadje van Elvis, is een gospelzaal gebouwd. Voor de zaal ligt een weg in blokjes. Op twee van die blokjes staat de naam Beasley.”

Darmkanker

De darmkanker die Beasley 21 mei 2001 trof, overwon hij. Na een operatie, twee maanden chemotherapie en 35 bestralingen stond Vic weer waar hij moet staan en was hij helemaal klaar voor de volgende episode uit zijn carrière. “Tweemaal lag ik het voorbije jaar op sterven. Tweemaal hebben God, mijn vrouwtje Martine en Elvis mij er weer bovenop geholpen. Het klinkt misschien zeemzoet, maar ik geloof in God”, vertelde hij toen. In 2002 liet Vic een levensgrote beeld van Elvis Presley in zijn voortuin aan de Bredabaan in Gooreind plaatsen.

Het echte Graceland. 

Het echte Graceland. ©  rr

Hij wilde er ‘Small Graceland’ uitbouwen als eerbetoon aan de Amerikaanse zanger. Martine Verhoeven, de vrouw van Vick, schreef naar de verantwoordelijken van het Guinness Book of Records met bewijsstukken dat Vick Beasley al vanaf 1955-1956 imitator is van Elvis Presley. Er is niet alleen die treffende gelijkenis, er is vooral diezelfde warme stem. Vanuit Londen kwam er een bericht dat Vick erkend werd als langste odebrenger van Elvis. Het jaarboek waarin Vick Beasley prijkt verschijnt in 2004. Hij zal het niet zelf meer beleven want de kanker kwam terug.

In september 2003 krijg ik een telefoontje van Coda Hospice. Vick is er opgenomen als palliatief patiënt en de telefonist zegt dat Vick niet lang meer zal leven. Maar hij wil me dringend spreken. Vick is blij dat hij me ziet. Hij praat moeizaam maar toch enthousiast. En hij schijnt zijn toestand niet te beseffen of hij wil het niet inzien. En hij begint plannen te maken voor een groot concert. Hij vraagt me of ik hem wil steunen. Hij zal optreden in de kerk van Kaart Brasschaat en ik moet de bindteksten maken en zijn liedjes aan elkaar praten.

Op dat moment durf ik hem niet zeggen dat zijn einde nadert. Ik ga mee in zijn plannen en beloof hem te helpen. Er verschijnt een brede glimlach op zijn gezicht. Mijn belofte maakt hem zichtbaar gelukkig. Maar ik weet dat het niet kan. Ik ga weg en Vick is helemaal ontspannen. De volgende dag krijg ik het bericht dat hij overleden is. En soms knaagt het nog: had ik hem de waarheid moeten vertellen? Maar dan komt het besef dat ik hem vlak voor zijn dood nog gelukkig maakte. Moet dat gevoel niet overheersen?  

Een door Vick Beasley uitgebrachte elpee met Elvisnummers.  

Een door Vick Beasley uitgebrachte elpee met Elvisnummers.  ©  rr

Vastgoed

Jobs in de regio