Els Vloebergh (37) en Jelle Van de Weyngaert kijken uit naar een top plukseizoen. © Joren De Weerdt

Plukhof bestaat tien jaar: “Blij met waar we nu staan”

Wiekevorst -

De biologische zelfpluktuin Plukhof aan de Heerweg in Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) bestaat tien jaar. De grote investeringen van vorig jaar kunnen nu volop renderen. Moeder Natuur wil dit jaar ook mee en zorgde voor véél bessen aan de struiken.

Bert Provoost

Els Vloebergh (37) en Jelle Van de Weyngaert (36) bouwden vorig jaar een nieuwe tuinbouwloods op het terrein. Die is nu helemaal ingericht en wordt volop gebruikt. “We hebben nu ruimte om ons materiaal en onze machines in op te slaan. We hebben nu ook koelingen zodat we onze producten beter kunnen bewaren. Zo kunnen we ook bessen te koop aanbieden voor mensen die niet graag zelf plukken. Als er echt overschotten zijn, kunnen we die bessen ook invriezen. Ook de overproductie van onze groenten, die we verkopen via een oogstaandeel volgens het CSA-principe, kunnen we nu te koop aanbieden. We zijn hier tien jaar geleden heel kleinschalig begonnen, maar we zijn blij waar we nu staan”, vertellen de twee.

De kruisbessen zijn ook rijp. © Joren De Weerdt

Er werd een nieuwe tractor gekocht en een onkruidmachine om de fruitbermen onkruidvrij te houden. “Het plukseizoen kan nu volop van start gaan, de meeste bessen zijn nu plukrijp. De komende weken is het ideaal om te plukken. We hebben nu onder andere al rode en gele frambozen, taybessen, cassisbessen, stekelbessen, rode bossen, jostabessen en kersen. Ze kunnen vrij geplukt worden met een prijs per gewicht. Je kan zowel een grote hoeveelheid plukken als honderd gram. Het aanbod is alleszins groot. Het is een goed jaar voor de bessen, het volume aan bessen ligt merkelijk hoger dan vorig jaar”, zegt Jelle.

Drempel verlagen

Els heeft ondertussen ook inspanningen gedaan om de zelfpluktuinen te verenigen. “Sommige mensen twijfelen of ze hier zomaar mogen binnenstappen. Het antwoord is duidelijk ‘ja’, binnen de openingsuren althans. Om de drempel wat te verlagen heb ik een project getrokken waarbij ik samen met een aantal collega’s de gemeenschappelijke website www.openzelfpluk.be heb opgericht, zodat mensen meteen kunnen zien waar ze voor wat terecht kunnen”, zegt ze.

In de nieuwe loods kan je nu ook bessen en groenten kopen. © Joren De Weerdt

“Of we dit nog lang gaan volhouden? Dat is wel de bedoeling. We doen dit heel graag en zien ons hier wel oud worden”, lachen Els en Jelle.

Zelf komen plukken op het Plukhof kan op maandag, woensdag, vrijdag en zondag tussen 10 en 18u. Op warme dagen is er ook een extra avondopening die via de sociale media van het Plukhof wordt gecommuniceerd.

 © Joren De Weerdt

 © Joren De Weerdt

 © Joren De Weerdt

 © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners