© ATV

Klok tikt binnenkort weer op Antwerpse kathedraaltoren: “Het uurwerk straalt zoals weleer”

Antwerpen -

“Het uurwerk van onze Onze-Lieve-Vrouwetoren straalt zoals weleer”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet zonder trots. Samen met partijgenote en schepen Annick De Ridder ging hij dinsdagmiddag naar boven om de laatste schroeven vast te draaien. Het is nog wel even wachten vooraleer aan alle kanten van de toren de tijd weer helemaal juist staat.

Patrick Van de Perre

Al van januari 2019 staat de toren van de kathedraal in de steigers voor restauratie. Ook het uurwerk werd 3,5 jaar stilgelegd. De wijzerplaten werden gereviseerd en opnieuw verguld. Maar vanaf midden juli kan iedereen opnieuw de tijd lezen op de spits van de kathedraal.

De terugkeer van de wijzerplaten inspireerde schepen voor Patrimonium Annick De Ridder tot een bekende muzikale ode. “Oh Lieve Vrouwe Toren/Hoog boven ‘t Vlaamse land/Wij zijn in uw schaduw geboren/Zo hecht aan u verwant.” La Esterella kan tevreden zijn met de cover van haar Antwerpse wereldhit. De Ridder: “De toren ligt me na aan het hart. Hij is met zijn 123 meter niet alleen de hoogste toren van de stad, maar ook beschermd Unesco-werelderfgoed. Nu we de wijzerplaten geplaatst hebben, krijgen de Antwerpenaren eindelijk hun favoriete uurwerk terug.”

 ©  Joris Herregods

Diameter 7 meter

De wijzerplaten, met een diameter van bijna zeven meter en ruim 900 kilo per stuk, dateren uit 1861, zijn grondig nagekeken en opnieuw verguld. Zowel de ringen als de wijzers en de cijfers werden aangepakt. Voor die klus werden ongeveer 25.000 vellen of 160 m² bladgoud gebruikt. De montage neemt vier weken in beslag. Dat betekent dat het uur vanaf midden juli opnieuw te lezen zal zijn aan de vier zijdes van de toren.

De buitenzijde van de meer dan 500 jaar oude spits krijgt een volledig nazicht. De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken worden waar nodig gerestaureerd. Officieel is de toren ook een belfort: een stedelijke wachttoren met een stormklok die – figuurlijk – los staat van de kerk. De werken van de eerste fase zijn bijna afgerond. De gerestaureerde spits met nieuw kruis en opnieuw vergulde haan is al een tijdje opnieuw zichtbaar. Eind dit jaar zal de volledige restauratie afgelopen zijn.

Schepen Annick De Ridder en burgemeester Bart De Wever hielpen een handje.  ©  Joris Herregods

“Elke Antwerpenaar of bezoeker heeft al eens de tijd afgelezen van onze kathedraal. Vergeet niet dat de tijd geboren is in de steden. In de late Middeleeuwen volstond het ritme van het platteland, met het voortschrijden van de seizoenen en het leven op het aantal uren licht, maar niet meer voor de stedelijke complexiteit. Stedelingen, en zeker winkeliers en kooplui, hadden regelmaat nodig: een uniforme tijd”, vertelt burgemeester Bart De Wever.

Maar tijd was ook letterlijk duur, en dus investeerden stadsbesturen in torenuurwerken die klokvast werkten en zichtbaar waren voor de mensen. “Al vanaf de tweede helft van de vijftiende eeuw heeft de kathedraal een uurwerk. In 1785-1786 ontwierp meester-horlogemaker Peter Van Hoof een nieuw uurwerk, dat in 1902 verguld werd. Vandaag kunnen we die lange traditie met alle respect extra glans geven.”

 ©  Joris Herregods

 ©  Joris Herregods

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio