Drie mannen die de juwelenzaak Gysemberg aan de Bovenrij in Herentals via een gat in de muur probeerden binnen te dringen, riskeren een celstraf. 

Drie mannen die de juwelenzaak Gysemberg aan de Bovenrij in Herentals via een gat in de muur probeerden binnen te dringen, riskeren een celstraf. © RR

Drie Roemenen staan terecht voor inbraakpoging bij juwelier Gysemberg: “We waren op doorreis en hadden geen geld”

Herentals -

Drie Roemeense mannen die begin februari via een gat in een muur wilden binnendringen in de juwelierszaak Gysemberg op de Bovenrij in Herentals verschenen dinsdag voor de rechtbank in Turnhout. Ze riskeren elk een celstraf van twintig maanden en een boete. “We wilden enkel wat geld om terug te keren naar Roemenië”, vertelden de inbrekers.

Bart Van den Langenbergh

Juwelier Dirk Gysemberg van de gelijknamige juwelierszaak in de Bovenrij in Herentals werd op 6 februari om 1.45u ’s nachts wakker van gestommel en lawaai in het leegstaande pand naast zijn woonst. De juwelier vertrouwde het niet en bracht meteen de politie op de hoogte. Zijn vrees was terecht want de interventieploegen stelden vast dat inbrekers een gat in de muur aan het maken waren tussen het leegstaande pand en de juwelenzaak. De inbrekers sloegen meteen op de vlucht via de achterliggende daken van een schoolgebouw.

Dumitru-Sorin P. (37) kon op de speelplaats van het voormalige Francescopaviljoen worden ingerekend. Hij had een zaklamp, een schroevendraaier en andere inbrekersmateriaal bij. Zijn kompaan Ionut-Bogdan C. (39) verschanste zich op het dak, maar kon daar met de bijstand van de brandweer worden afgehaald. De politie kon de ochtend nadien een derde beklaagde, Teodor B. (33), in een geparkeerde Volkswagen Golf met Roemeense nummerplaat inrekenen op de Augustijnenlaan in Herentals. De politie had die auto daar opgemerkt en een wielklem geplaatst.

Voorverkenning

De drie Roemenen verschenen dinsdag aangehouden voor de correctionele rechtbank in Turnhout. Het Openbaar Ministerie vorderde voor elk van hen een effectieve celstraf van twintig maanden en een boete voor een poging tot inbraak en voor bendevorming. “Uit onderzoek van hun gsm’s en van de ANPR-camera’s is gebleken dat de drie mannen zich sinds hun aankomst in België samen verplaatsten”, zei openbare aanklager Elke Van Dyck. “De beklaagden hebben de feiten bekend. Ze beweerden dat ze op doorreis waren en geen geld hadden, maar dat klopt niet. Tijdens een voorverkenning is de gsm van C. meermaals gesignaleerd in de omgeving van de juwelierszaak. Er is sprake van een zekere organisatie door de aankoop van inbrekersmateriaal, de manier van werken en het gebruik van een auto.” Het drietal heeft nog een blanco strafregister in België. Twee van hen zijn al wel eerder veroordeeld in het buitenland.

Noodzaak

De verdediging beweerde dat de inbraak een ingeving van het moment was. “De mannen moesten van Nederland naar Roemenië geraken, maar ze hadden geen geld”, pleitte meester Pieter De Wit. “Ze wilden horloges stelen bij de juwelier om die te verkopen zodat ze voldoende eten en ook benzine voor hun auto konden kopen. Het ging om occasionele feiten, puur uit noodzaak.” De beklaagden excuseerden zich op de rechtbank en gaven aan weer naar Roemenië te willen gaan. Hun advocaten vroegen om geen effectieve celstraf op te leggen. De rechter velt een vonnis op 28 juni.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio