Het graf van zoon Hugo Verheyen en moeder Frieda Jewitsch op de begraafplaats van Zandhoven. ©  kma

Buren zoeken Oekraïense erfgenamen van Frieda uit Zandhoven: “Haar geld gaat beter naar ginder dan naar de Belgische staat”

Zandhoven -

Aan het stadhuis in Kyiv zou momenteel een oproep moeten uithangen voor eventuele nabestaanden van Frieda Jewitsch om haar erfenis te claimen. Die oproep hangt ook uit aan het gemeentehuis in Zandhoven. De vrouw is geboren in Kyiv en gestorven op 6 april 2020 in Zandhoven, zonder bekende erfgenamen. Als niemand reageert, gaat haar erfenis naar de Belgische staat. Maar Frieda’s vroegere buren denken dat ze nog familie in Oekraïne heeft en ze vinden dat die mensen dat geld beter kunnen gebruiken.

Kristin Matthyssen

Een bijzondere oproep aan het gemeentehuis van Zandhoven: erfgenamen gezocht van de overleden Frieda Jewitsch. De vrouw, geboren op 5 mei 1925 in de Oekraïense hoofdstad, stierf namelijk op 6 april 2020 op haar 94ste als een van de eerste coronaslachtoffers in Zandhoven, zonder bekende erfgenamen. Die oproep moet drie opeenvolgende keren om de drie maanden gebeuren, in de geboorteplaats van de overledene en in de laatste woonplaats. Reageert er dan nog niemand, dan gaat de erfenis naar de Belgische staat. De erfgenamen kunnen zich wel tot dertig jaar na het openvallen van de nalatenschap melden.

Deze brief hangt in Zandhoven, en normaal ook in Kyiv. ©  rr

Buurman Frans Sluyts, die in hetzelfde appartementsgebouw woont als Frieda Jewitsch vroeger, zag toevallig de aanplakking. “Frieda was afkomstig uit Kyiv, maar sprak goed Nederlands, zij het met een Russisch accent. Ik schrok van de oproep, want Frieda vertelde altijd dat ze nog een jongere zus in leven had in Oekraïne”, zegt hij. “Ze waren thuis met zes kinderen, maar haar broers waren al overleden. Die jongere zus is in Zandhoven zelfs nog op bezoek geweest bij Frieda en haar zoon. Vermits ze pas in oktober 2008 in ons appartementsgebouw introkken, is dat familiebezoek nog niet zo verschrikkelijk lang geleden.”

“Haar zoon Hugo, die vier jaar voor zijn moeder is overleden, skypete vaak met zijn neven en nichten in Oekraïne. Op de computer van Hugo moeten die skypegesprekken nog te vinden zijn. En in Frieda’s handtas zat een briefje met het adres van haar zus. In deze oorlogsomstandigheden haar erfenis gewoon naar de Belgische staat laten vertrekken, dat is moeilijk te aanvaarden”, vindt Frans. “Als Frieda nu een testament had gehad waarin ze alles aan een goed doel zou schenken, zoals het Rode Kruis of Kom Op Tegen Kanker, dan was het een andere zaak geweest.”

Wiskundeprof

Ook burgemeester van Zandhoven Luc Van Hove (CD&V) hoopt dat er alsnog familie opduikt. Hij heeft het in zijn carrière nog niet meegemaakt dat een inwoner sterft zonder wettelijke erfgenamen of testament. De burgemeester vindt het een goed idee om de oproep naar erfgenamen via de krant te verspreiden. “Hier zitten nu zo veel Oekraïense vluchtelingen, je weet nooit”, zegt hij. Van Hove kreeg Frieda’s zoon Hugo Verheyen, die zich voorstelde als wiskundeprof, in het verleden enkele keren op bezoek. “Vermits ik ook wiskundige ben, kwam hij soms met wiskundige problemen naar mij, maar ik kon hem ook niet helpen.”

Hugo Verheyen in 2012 met zijn wiskundige geometrische lampenkappen. ©  rr

Hugo François Verheyen, Frieda’s in 1949 geboren enige kind, was een beetje een excentriekeling. Hij stond in 2012 in Gazet van Antwerpen toen hij merkwaardige meetkundige sfeerlampen exposeerde tijdens de Week van de Amateurkunsten in Zandhoven. Hij maakte een collectie van negen lampen, geassembleerd uit één enkele uitgekapte ruitvorm in kunststof. Uit oude publicaties blijkt dat Hugo rond 1979 in de Gloriantlaan op Linkeroever woonde in een sociaal appartement van het toenmalige Huisvesting Antwerpen. Het gezin moet op een gegeven moment in Schilde zijn beland.

Frieda leerde volgens haar vroegere buur Frans haar Belgische man Leo (of Leon) Verheyen kennen toen ze gedwongen werd om tijdens de oorlog voor de Duitsers te werken. Leo heeft naar verluidt heel zijn leven voor Gazet van Antwerpen gewerkt. Leo zou een broer hebben gehad, René, die kinderloos stierf. Samen met Frieda erfde Leo zijn broers nalatenschap.

Dementeren

Op een gegeven moment begon Frieda te dementeren. Hugo moest haar noodgedwongen laten opnemen in een woon-zorgcentrum in Zandhoven. “Hij vertelde dat zijn moeder hersendood was, maar dat was overdreven”, zegt Frans. “Frieda was verward, maar had nog heldere momenten. In februari 2016 klaagde ze in het rusthuis dat haar zoon haar niet meer kwam bezoeken. De politie is toen komen kijken en trof Hugo (66) dood in het appartement aan. Door de zorgen om zijn moeder verwaarloosde hij zichzelf. Na Hugo’s dood werd Frieda onder bewindvoering geplaatst.”

Leo(n?) Verheyen, Hugo Verheyen en Frieda Jewitsch. Ze woonden in Schilde. ©  rr

Het appartement waar Hugo stierf, werd openbaar verkocht voor 330.000 euro. Moeder Frieda Jewitsch leefde na die verkoop nog ongeveer een half jaar. Bij haar begrafenis zat er een vijftiental personen in de kerk. “Maar op het kerkhof stonden we met drie: ik, mijn vrouw en nog een buurvrouw”, zegt Frans.

23,9 miljoen erfloze nalatenschappen in 2021

Hoe moet het nu verder met haar nalatenschap? Het woon-zorgcentrum en de bewindvoerder willen niet op de zaak ingaan om privacyredenen. De woordvoerder van FOD Financiën geeft mee dat er vorig jaar voor 23,9 miljoen euro ongeclaimde of verworpen erfenissen zijn binnengekomen. Hiervan kon 7,79 miljoen, na oproepen aan een wettige erfgenaam, toch nog worden uitgekeerd. In totaal ging het om 68 dossiers, waarvan tien nog een ontknoping vonden.

“Alvorens de nalatenschap op te eisen, wordt een oproep in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en gebeuren de afficheringen door de rechtbank op bevolen plaatsen”, zegt de woordvoerder van de FOD Financiën. “De opmerkingen over mogelijke familie van Frieda Jewitsch in Oekraïne zijn overgemaakt aan de dienst Erfloze Nalatenschappen.” Die kan wel niet bevestigen of er actief gezocht zal worden op dit spoor.

Gerechtsdeurwaarderskantoor Cailliau-Van Ham uit Brussel, dat de oproep nu afficheert, heeft de opmerkingen van de buren over een mogelijke zus en neven in Oekraïne in elk geval ook in het dossier genoteerd.

Hopelijk krijgt de oproep toch nog een staartje. Het verhaal van Frieda Jewitsch doet alvast denken aan het VTM-programma Erfgenaam Gezocht, waarin Axel Daeseleire vorig jaar de erfenis van La Esterella aan een achterneef in Thailand bezorgde.

Axel Daeseleire tijdens Erfgenaam Gezocht. © VTM

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio