© ATV

Mark van Bommel staat te popelen bij ambitieus Antwerp: “Snel overtuigd door Overmars”

Met ruim een halfuur vertraging wandelde Mark van Bommel de stampvolle perszaal van het Bosuilstadion binnen. Maar liefst vijftig perslieden – journalisten, fotografen, cameralui – hadden ingetekend op de voorstelling van de nieuwe Antwerpcoach. “Ze zijn er allemaal hoor”, lachte de Limburgse Nederlander richting zijn landgenoten bij zijn intrede.

Mike Verweij, Robin Jongmans, Diederik Geypen

“We willen zo snel mogelijk meedoen om de prijzen. En hoe snel dat dan is, blijft altijd afhankelijk van wat er in een seizoen gebeurt. Maar de ideeën en het plan zijn ambitieus. Daar was ik van gecharmeerd.” Lang hoefde Van Bommel dan ook niet na te denken toen hij door de Nederlandse technisch directeur Overmars werd gebeld. “Hij heeft me snel overtuigd. Bij de vorige clubs heb ik ondervonden dat steun van de mensen met wie je werkt essentieel is”, zegt de Limburger over het leergeld dat hij bij PSV en VFL Wolfsburg betaalde.

Hoe wil Van Bommel voetballen? “We hebben een idee. We zijn een klein land, we denken altijd dat we het beter weten, we komen hier met een paar Nederlanders binnen, wij moeten ons aanpassen aan de cultuur, aan de club. We komen niet binnen en zeggen we gaan het zus en zo doen, zo arrogant zijn we niet. We willen samen voor de prijzen meespelen. We willen Nederlands voetbal spelen, domineren aan de bal, en als we de bal verliezen die zo snel mogelijk terug veroveren. Zo kan je scoren.”

 

 ©  BELGA

Maar is Antwerp niet net groot geworden met kick en rush en fanatieke fans? Kan dat matchen met de Nederlandse school? “Ik wil ook mentaliteit en karakter in de ploeg. Dat is het mooie, is waar ik gelijk aan dacht. Ik weet zeker dat ik hier als speler goed gepast zou hebben. Ze noemen dit de Hel van Deurne-Noord. Het zou mooi zijn dat we dit elke wedstrijd beleven.”

Hollandse kolonie

Wat dat betreft denkt hij het met Overmars te hebben getroffen. “Marc en ik kennen elkaar goed en hebben – weliswaar niet zo lang – bij Oranje nog met elkaar gevoetbald. In mijn PSV-tijd als trainer was ik al onder de indruk hoe hij bij Ajax elk jaar weer sleutelde aan een nóg sterkere selectie. Dat is belangrijk voor een trainer. Maar pas echt cruciaal is het dat hij Peter Bosz en Erik ten Hag onder elke omstandigheid volledige rugdekking heeft gegeven”, verduidelijkt Van Bommel.

 

 ©  BELGA

“Als een coach ergens begint, komt hij op de weg naar succes ook hobbels tegen. Dat is normaal tijdens een proces. Maar dan moet de clubleiding rustig blijven, het pad samen met de trainer blijven bewandelen. Dat is geen garantie voor goede resultaten, maar rust en stabiliteit maken de kans om te presteren wél veel groter. Niet voor niets zei Erik ten Hag veelvuldig dat Marc en hij een twee-eenheid vormden.”

Ook in zijn trainersstaf begroet de nieuwe Antwerptrainer een aantal Nederlanders. Van Bommel drong zelf aan op de komst van zijn rechterhand Jürgen Dirkx, maar de andere assistenten Andries Ulderink en John Stegeman kwamen uit de koker van de technisch directeur. “We hebben samen heel lang zitten praten. En aan hun vragen, opmerkingen en aanvullingen op de training – ook vandaag weer – merk je dat ze heel ervaren zijn. Ik ben heel blij met deze combinatie van verschillende karakters én voetbalinzichten. Overmars heeft mensen om me heen gezet die complementair zijn.”

 

 ©  BELGA

Relatie met Gheysens

Een glimlach volgt. Over ‘rust bewaren’ gesproken. Van Bommel kent de verhalen over Antwerp-eigenaar Paul Gheysens, die met de vorige trainer Brian Priske botste en opeens in de kleedkamer stond. “We willen allemaal winnen. De familie is daar met de volle honderd procent bij. Hij is fan en wil iets van de club maken, als je kijkt naar de faciliteiten staan er mooie dingen te gebeuren. De vierde plek vorig jaar, het is niet zo dat we nu ineens de favoriet zijn voor de titel. We bouwen aan iets, willen ergens naartoe, maar dat heeft tijd nodig, er is een andere ploeg favoriet, met name Club Brugge, maar dat wil niet zeggen dat de favoriet het altijd haalt.”

De voorzitter hoeft de kleedkamer niet binnen komen aan de rust? “De familie is heel erg betrokken. Ze zijn fans. Als meneer Gheysens naar beneden komt, dan drinken we samen een koffie. Tijdens dat kwartiertje rust hebben we wel tijd voor een bakje koffie.”

 

 ©  BELGA

Overmars zorgde ervoor dat Ten Hag bij Ajax het best denkbare gereedschap kreeg. Met Gheysens als suikeroom lijken de mogelijkheden in Antwerpen onbeperkt. “Marc heeft me niet gezegd wat het budget is. Alleen dat hij op bepaalde posities spelers wil halen, waardoor wij beter worden. Zijn standaardopmerking is: ‘Laat mij nou maar knutselen aan dat elftal’. Daar laat ik hem ook zijn gang in gaan, want hij heeft natuurlijk een geweldig trackrecord.”

Een broedende kip moet je niet storen. “Waar we ons willen versterken, houden we intern. We hadden een paar spelers op het oog die een goeie interlandperiode speelden. Dat verandert de situatie. We leggen de lat hoog, we hebben interesse in jonge goeie spelers die zich kunnen doorontwikkelen. Die hebben goede wedstrijden gespeeld bij hun land. Dat verandert de situatie.”

 

 ©  BELGA

Staat dat niet haaks op het halen van spelers als Mertens en Alderweireld, die ook genoemd worden? “Ik denk dat dat net heel goed past. Als we jonge spelers halen, hebben we ook ervaring nodig. Spelers die hen kunnen begeleiden en opvoeden. Want het begin van een carrière verloopt grillig.”

Met de komst van Oranje-verloren-zoon Vincent Janssen is Van Bommel in zijn nopjes. “Het hartstochtelijke Antwerppubliek zal hem snel in de armen sluiten, denk ik. Vincent geeft niet op, werkt hard en daar houden de mensen hier van. Als hij ook nog gaat scoren, dan is het de perfecte match.”

LEES OOK. ANALYSE ANTWERP. “De Hollandse honger van Paul Gheysens lijkt gestild, volgt nu Vlaamse vreetbui?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  BELGA

    Vastgoed

    Auto's in de kijker

    Jobs in de regio