Jason Van Achteren kiest na avonturen in Ijsland en de Verenigde Staten terug voor België. “Ik schat het niveau in de tweede divisie in IJsland nog net iets hoger in”, aldus Van Achteren.  

Jason Van Achteren kiest na avonturen in Ijsland en de Verenigde Staten terug voor België. “Ik schat het niveau in de tweede divisie in IJsland nog net iets hoger in”, aldus Van Achteren.  © RR

Globetrotter Jason Van Achteren wil zich tonen bij Lyra-Lierse: “Heimwee en dochtertje brachten me naar België”

Lyra-Lierse deed eind vorige week een opmerkelijke transfer met de komst van Jason Van Achteren. De 29-jarige middenvelder voetbalde het gros van zijn carrière in de Verenigde Staten en IJsland en was de jongste maanden aan de slag bij derdeprovincialer Oxford Hemiksem. Toch raakten de Pallieters snel overtuigd.

Kurt Guldentops

“Ik begrijp wel dat de mensen de wenkbrauwen fronsen”, opent Jason Van Achteren. “Lyra-Lierse dat een speler in derde provinciale haalt. Nooit eerder voetbalde ik op dat niveau en ik kwam er ook wat onverwacht terecht. Ik had mijn carrière bij mijn terugkeer naar België on hold gezet na een passage in de Verenigde Staten en IJsland. Daar leerde ik mijn vrouw kennen. Corona, heimwee en ons dochtertje brachten me terug in eigen land. In de loop van het seizoen kwam Matthias Schaessens plots aanbellen. Hij zwaaide mee de plak bij Oxford Hemiksem, dat in zware degradatienood verkeerde. Hij vroeg me of ik de ploeg mee uit de nood wou komen helpen. We wisten ternauwernood ons vel nog te redden.”

En intussen had Jason Van Achteren de voetbalmicrobe opnieuw stevig te pakken. Via Jaric Schaessens, broer van Matthias, kwam de middenvelder met Lyra-Lierse in contact.

“Ik legde een test af en wist de sportieve staf vrij snel te overtuigen. En zelf was ik ook snel gecharmeerd door de club Lyra-Lierse. Ik ken toch nog wat mensen van mijn periode als jeugdspeler bij geel-zwart. Op die manier is het toch ook wel een beetje thuiskomen. Ik kijk enorm naar deze nieuwe uitdaging uit. Ik volgde het voorbije seizoen wel wat matchen uit de reeks, toen ik mijn vriend en Londerzeel-doelman Stefan Roef ging bekijken. Ik kan het niveau dus wel wat inschatten.”

Van Achteren zelf voetbalde de voorbije jaren voor de IJslandse tweedeklasser Selfoss, waar hij als prof aan de slag was.

“Momenteel sta ik in het onderwijs en het loon is vergelijkbaar. Ik heb best wel wat ervaring opgedaan in het buitenland en ik hoop de jongere spelers mee te kunnen leiden. Ik schat het niveau in de tweede divisie in IJsland nog net iets hoger in, dus ik moet hier echt wel een rol van betekenis kunnen spelen. Ik heb vernomen dat de club enorm leeft. Ik kijk meer dan wie ook uit naar die eerste match.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio