Burgemeester Walter Luyten en zijn partij CD&V hebben de voormalige NAVO-hallen een nieuwe invulling gegeven. 

Burgemeester Walter Luyten en zijn partij CD&V hebben de voormalige NAVO-hallen een nieuwe invulling gegeven. © EMA

Weelde-Depot beschikbaar voor evenementen en lokale verenigingen

Ravels -

De Ravelse gemeenteraad heeft de invulling van de zeventien hallen van Weelde-Depot, het voormalige vliegveld, bevestigd. Er komen zones voor opslag, evenementen, sport, jeugd en recreatie.

Wouter Adriaensen

In de jaren vijftig liet de NAVO een reservevliegveld bouwen in Weelde (Ravels). Het werd voornamelijk gebruikt voor oefeningen en tussenlandingen. In 2009 besliste de Belgische overheid om het ondertussen niet meer gebruikte terrein te verkopen. “In november 2016 hebben wij het dan aangeschaft”, zegt Ravels burgemeester Walter Luyten (CD&V). “En nu is eindelijk het ruimtelijk uitvoeringsplan klaar, zodat duidelijk is wat wel en niet mag op het terrein.”

De gemeenteraad, waar CD&V de absolute meerderheid heeft, keurde nu de visietekst voor de toekomstige invulling van de zeventien hallen goed. De gebouwen worden onderverdeeld in drie zones, waarbij de drukte die de activiteiten met zich mee brengen, afneemt naarmate je dieper in het domein trekt.

Verenigingen

“Aan de straatzijde krijgen zes hallen een publieke invulling”, verduidelijkt burgemeester Luyten. “Hier kunnen evenementen plaatsvinden, zoals recent nog de landbouwbeurs Agridagen. Tijdens de voorbije coronapandemie zijn deze hallen ons ook goed van dienst geweest als testcentrum en vaccinatiecentrum.” Hal 2 wordt omgevormd tot een polyvalente loods, de architecten daarvoor zijn al aangeduid.

De middelste vier hallen worden voorzien voor verenigingen. “Hal 7 is al ingevuld door het Brandweermuseum. De drie andere worden nu nog gebruikt door een bedrijf en door de politie. Op korte termijn moet er plaats komen voor sport, cultuur en jeugd. We hebben al contact opgenomen met alle Ravelse verenigingen. Er is zeker interesse om gebruik te maken van de hallen. We zijn nu aan het inventariseren wat iedereen wil om dan te bekijken hoe we dat kunnen realiseren.” Onder meer landelijke ruiterverenigingen, een BMX-club en een schietvereniging zouden vragende partij zijn.

Geothermie

De achterste twee rijen met hallen worden voorbehouden voor zogenaamd laag dynamisch gebruik. “Dit worden opslagplaatsen voor onze gemeente en enkele andere uit de Noorderkempen”, vertelt de burgemeester. “Zo staan hier onze kerststallen. Ook de carnavalsverenigingen kunnen hier terecht. Bovendien is er plaats voor overheidsinstanties zoals de federale politie, hulpverleningszone Taxandria en vervoersmaatschappij De Lijn. We kiezen ervoor om niet meer te verhuren aan particuliere bedrijven.”

Het domein van 48 hectare blijft wel afgesloten voor wie er niet moet zijn. “Enkel wie een badge heeft, krijgt toegang. Zo weten we wie er wanneer op bezoek komt.” Samen met de Kempense burgercoöperatie Campina Energie wordt een voorstel uitgewerkt om zonnepanelen in Weelde-Depot te plaatsen. CD&V wil samen met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol nagaan of ook geothermie gebruikt kan worden om de energiebehoeften in te vullen.

De herinvulling van Weelde-Depot was een belangrijke verkiezingsbelofte van CD&V. De partij stelde ook voor een polyvalent gebouw te plaatsen met onder meer kantoren, een vergaderruimte en beperkte overnachtingsmogelijkheden. Dat zou ook een conciërgewoning kunnen bevatten.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio