Een aankondigingsbord vol geschrapte vluchten op maandag. 

Een aankondigingsbord vol geschrapte vluchten op maandag. ©  Ivan Put

Brussels Airlines moet 315 vluchten annuleren, 40.000 passagiers getroffen

Het aantal vluchten dat maandag is geannuleerd op Brussels Airport, is opgelopen tot meer dan 300. Door omboekingen van vluchten die aanvankelijk op maandag, de nationale actiedag van de vakbonden, voorzien waren, verwacht de luchthaven dinsdag ongeveer 15.000 extra vertrekkende passagiers, bovenop ongeveer 20.000 vertrekkende passagiers. Zeker in de voormiddag tot 11.00 uur en later in de namiddag vanaf 16.00 uur wordt het druk, zegt woordvoerder Nathalie Pierard.

Dinsdag wordt een van de drukste dagen sinds het begin van de coronacrisis. In totaal rekent de luchthaven op ongeveer 65.000 vertrekkende en aankomende passagiers. Dat is veel voor een dinsdag. Ter vergelijking: voordat de staking aangekondigd was, verwachtte Brussels Airport maandag in totaal 60.000 passagiers. Voor de pandemie lokte Brussels Airport op de drukste zomerdagen meer dan 90.000 reizigers naar de luchthaven.

De drukte kan leiden tot langere wachttijden, maar dat blijft voorlopig zonder gevolgen, omdat op verschillende plekken, zoals de paspoortcontrole en de incheckbalies, extra personeel is ingezet, ook door partners van Brussels Airport zoals de politie.

LEES OOK. Welke zomer gaat Antwerp Airport tegemoet? “Het ziet er goed uit, maar moeilijk om in hoofden van vakbonden te kijken”

Status vlucht nakijken

Toch zijn reizigers maar beter goed voorbereid. “Het is belangrijk om op tijd naar de luchthaven te komen en op voorhand de status van de vlucht te checken”, zegt Pierard. Vertrekkende reizigers wordt aangeraden twee uur op voorhand te komen voor vluchten binnen de Schengenzone, en drie uur op voorhand voor vluchten buiten de Schengenzone. Daarnaast dienen ze hun handbagage voor te bereiden om de veiligheidscontrole snel te laten verlopen.

Ook woensdag, traditioneel een rustige dag, wordt het naar verwachting druk op Brussels Airport. Bovendien hebben de vakbonden van de piloten en het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines een staking aangekondigd op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. De piloten en het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Ryanair die in België zijn gevestigd, staken dan weer op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni. Mogelijk hebben reizigers vluchten op die dagen omgeboekt naar woensdag.

40.000 passagiers getroffen

Tijdens de driedaagse staking van het cabinepersoneel en de piloten, van 23 tot en met 25 juni, moet luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines ongeveer 60 procent van haar geplande vluchtschema schrappen. Er zijn 315 vluchten geannuleerd waarvan 38 langeafstandsvluchten, 40.000 passagiers zijn getroffen.

“Eigenlijk zijn we zondag al beginnen annuleren omdat we de mensen niet in het ongewisse wilden laten tot vandaag. Maar vandaag hebben we pas ons finaal programma”, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. “Het goede nieuws is wel dat we 40 procent van het programma kunnen behouden maar die annulaties hebben wel een enorme impact zeker voor de start van de zomer. En dat maakt het moeilijk om oplossingen te vinden.”

Volgens Daenen zouden alle 40.000 passagiers op de hoogte moeten zijn gebracht van de annulatie. “En dan is het zoeken naar oplossingen. We zijn de opties aan het bekijken om grotere langeafstandsvliegtuigen in te zetten voor korte afstanden. We kijken ook binnen de Lufthansa Group maar ook daarbuiten. De vluchten zitten wel redelijk vol dus ook bij de collega’s wordt dat moeilijk.”

LEES OOK. Opgelet voor de addertjes onder het gras: hierop heb je recht bij geannuleerde vlucht

(blg, tg, kbz)

Vastgoed

Jobs in de regio