Onder het toeziend oog van schepenen Luc Van Laer en Griet Smaers schroeft burgemeester Vera Celis de houten plaat vast. © Annelies Frederickx

Nieuwbouw LOI zal plaats bieden aan veertien niet-begeleide buitenlandse minderjarigen

Geel -

Op Kwakkelberg in Geel werd maandagmiddag het eerste houten paneel geplaatst van het nieuwbouwproject voor het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). In de zomer van 2023 zal het LOI hier veertien niet-begeleide buitenlandse minderjarigen opvangen en er komen ook drie doorgangs- of noodwoningen voor acute huisvestingsproblemen.

Annelies Frederickx

De stad Geel heeft een erkenning om niet-begeleide buitenlandse minderjarigen op te vangen in een appartementsgebouw in de Technische Schoolstraat. Het huidige huurpand, waar ook het LOI gevestigd is, is volledig afgeleefd. Daarom werd beslist om een nieuwbouw op te trekken even verderop aan Kwakkelberg.

“Er zullen hier twee vijfhoekige blokken gebouwd worden”, legt schepen van patrimonium Luc Van Laer (CD&V) uit. “Sinds het begin van de werken werden de betonnen vloerplaten gegoten en nu gaat de constructie echt van start. De CLT-platen worden geplaatst en het houten skelet zal al over twee weken klaar zijn. Bij het ontwerp heeft men voortdurend oog gehad voor Aan het nieuwe gebouw van het LOI hangt een prijskaartje van drie miljoen euro en de nieuwbouw zal in de zomer van 2023 in gebruik genomen kunnen worden.”

Op een paneel aan de werf staat een voorbeeldschets van de nieuwbouw. © Annelies Frederickx

“Na zeventien jaar zal het LOI eindelijk een eigen stek hebben en dat is echt dringend nodig”, laat schepen van Sociaal Beleid Griet Smaers (CD&V) nog weten. “Het huidige huurhuis is volledig afgeleefd. De nieuwbouw zal perfect zijn voor de medewerkers en de bewoners. Iedereen krijgt meer ruimte, zowel in het kantoorgedeelte, als in de veertien kamers en de drie noodwoningen.”

Ilse Cuyvers en Katrien Vandecruys kwamen al meteen een kijkje nemen op hun toekomstige werkplek. © Annelies Frederickx

Bij het Lokaal Opvanginitiatief kijkt men alvast reikhalzend uit naar de verhuis. “Natuurlijk zijn we heel blij met deze nieuwbouw, want ons huidig huurhuis is volledig afgeleefd”, vertellen Ilse Cuyvers en Katrien Vandecruys. “Eindelijk gaan we ook over een polyvalente ruimte beschikken. Voor projecten zoals cursussen of voorlichting moeten we nu namelijk altijd uitwijken naar andere locaties. Wij waren trouwens nauw betrokken bij de opmaak van de plannen.”

‘Voor de nieuwbouw konden we praktische richtlijnen geven en de nadruk leggen op onze noden. Af en toe moesten we wel compromissen sluiten met de architect”, zegt het duo. “Hierdoor gaan niet alleen wij een groter comfort krijgen, maar ook de bewoners. Er komen geregeld derden over de vloer, bijvoorbeeld voogden of advocaten en zij geven nu telkens commentaar op de leefomstandigheden in het versleten gebouw. Daar gaat volgende zomer sowieso verandering in komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners