© ATV

OVERZICHT. Nationale actiedag vandaag: deze hinder kan je verwachten bij NMBS, De Lijn en op Brussels Airport

Vlak voor de start van de zomervakantie belooft het chaos te worden op verschillende plekken in ons land. Reden is een nationale actiedag op maandag 20 juni, maar ook de rest van de week volgen de stakingen elkaar op. De impact zal het grootst zijn in de reissector. Op welke dagen kan je hinder verwachten? En wat zijn je rechten als passagier?

evdg, gjs

MAANDAG 20 JUNI

De drie vakbonden ACV, ACLVB en ABVV houden maandag een nationale actiedag. Dat betekent dat er in Brussel een grote vakbondsmanifestatie komt. De bonden manifesteren voor meer koopkracht en tegen de strenge loonnormwet. De impact van deze dag zal vooral voelbaar zijn in het verkeer en bij het openbaar vervoer, en bij enkele stadsdiensten. De afvalophaling in Brussel en in Antwerpen is niet verzekerd en ook heel wat recyclageparken zullen gesloten zijn. Ook bij de kinderopvang zijn acties mogelijk. Voor andere stadsdiensten blijft de impact onduidelijk.

De Lijn en de MIVB lieten al weten dat hun dienstverlening verstoord zal zijn. 60 procent van de bussen van De Lijn zal maandag rijden en bij de trams gaat het om 40 procent. Dat zegt Ine Pieters, woordvoerster van De Lijn. Het bedrijf raadt reizigers aan om nu al op de routeplanner, op de website of in de app te gaan kijken of hun bus of tram al dan niet rijdt. “Ritten die geschrapt worden, zijn er nu al te zien. Er zullen heel weinig andere ritten geschrapt worden, want chauffeurs die staken zijn verplicht dat te laten weten, en dat is ook gebeurd. Als er nu nog een bus of tram uitvalt, is dat omdat een chauffeur ziek geworden is.” Op het Gentse stadsnet rijdt 60 procent van de bus en trams. In Antwerpen is dat 50 procent. Tot slot rijdt ook 40 procent van de kusttrams.

NMBS maakt zich sterk dat het treinverkeer wel normaal zal kunnen verlopen, en legt ook extra treinen in naar Brussel.

Op de luchthaven van Zaventem zal de hinder het grootst zijn. Zo wordt op Brussels Airport gestaakt door G4S, dat instaat voor de veiligheidsdiensten. Alle vertrekkende vluchten worden daarom geannuleerd. “We kunnen de veiligheid van de reizigers niet garanderen”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard zondagavond. Er kunnen wel passagiersvluchten landen en ook vrachtvluchten zijn mogelijk. TUI fly wijkt voor de meeste vluchten uit naar regionale luchthavens.

De woordvoerster van Brussels Airport sluit niet uit dat er ook dinsdag langere wachttijden zouden kunnen zijn op de luchthaven, “maar zeker niet in dezelfde grootteorde” als de verwachte wachttijden maandag. Dat komt omdat er dinsdag extra vluchten ingepland zijn en er dus ook meer passagiers op de luchthaven zullen langskomen.

Ook de luchthaven van Charleroi verwacht mogelijke verstoringen en roept reizigers op minstens drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Op de luchthavens van Oostende en Deurne wordt geen hinder verwacht, zij zullen zelfs extra vluchten opvangen.

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vreest daarnaast voor aanzienlijke hinder bij privébedrijven. “Een rondvraag leert dat sommige bedrijven in de privésector erg hard getroffen zullen worden en de productie gedwongen zullen stilleggen, al is dat zeker niet voor elk bedrijf het geval”, luidt het. Bij de vakbonden erkent men dat de actie algemeen gedragen wordt, in de private én openbare sector, maar kreeg men geen signalen van grote ondernemingen die stil zouden liggen.

WAT ZIJN MIJN RECHTEN?

Werknemers die gesyndiceerd zijn en deelnemen aan een staking of manifestatie en dus niet gaan werken, kunnen een vergoeding verkrijgen bij hun vakbond. Wie mee staakt en niet aangesloten is, heeft geen recht op een vergoeding en kan dus beter een dag verlof inplannen.

Wie niet tijdig op het werk is door de actiedag, kan in overleg met de werkgever telewerken of een dag verlof aanvragen. Omdat de acties vooraf zijn aangekondigd, is hier geen sprake van onvoorziene omstandigheden. Als de werknemer kan aantonen dat hij of zij wel alle inspanningen geleverd heeft om op tijd op het werk te geraken (bijvoorbeeld vroeger vertrekken met de auto), en alsnog te laat is, heeft de werknemer wel recht op loon.

Wie een vlucht geannuleerd ziet door de staking, is normaal gezien gecontacteerd door de betrokken luchtvaartmaatschappij. Die moet dan een nieuwe vlucht aanbieden, zonder extra kosten aan te rekenen. Als de nieuwe datum voor de passagier in kwestie niet past, moet het ticket terugbetaald worden. Hoewel Brussels Airport vertrekkende passagiers aanraadt om de eigen vlucht om te boeken, is het toch opletten daarmee. Voor wie zelf een ticket omboekt kan de vliegtuigmaatschappij in principe wel een administratieve kost aanrekenen. Uitzondering op de regel zijn mensen met een annuleringsverzekering, die het omboeken kosteloos maakt.

(lees verder onder de afbeelding)

 

 ©  BELGA/BELPRESS

DONDERDAG 23, VRIJDAG 24, ZATERDAG 25 JUNI

Wie vliegt met Brussels Airlines, kan voor problemen komen te staan op 23, 24 en 25 juni. De piloten van de luchtvaartmaatschappij en het cabinepersoneel leggen dan het werk neer. Op die dagen staan momenteel 525 vluchten gepland. “We weten nog niet hoeveel vluchten er geschrapt zullen worden”, zegt woordvoerster Maaike Andries. Ze vraagt reizigers om even af te wachten.

Reden voor de staking is de te hoge werkdruk. Het personeel eist structurele oplossingen. De piloten zijn ook ontevreden dat de directie hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, niet wil indexeren. Bovendien zijn er klachten over betalingen die niet correct worden uitgevoerd en werkroosters die te laat worden gepubliceerd.

WAT ZIJN MIJN RECHTEN?

Ook hier is het zaak van te wachten op nieuws van de luchtvaartmaatschappij. De wetgeving beschermt passagiers immers pas als hun vlucht niet vertrekt. Wie zelf op voorhand een vlucht gaat omboeken of annuleren, zit mogelijk met administratieve kosten opgescheept. Wellicht zal Brussels Airlines zelf tot actie overgaan en heel wat vluchten schrappen tijdens de driedaagse actie volgende week. Op die manier is er ook meer garantie dat vluchten die niet geschrapt worden wel degelijk kunnen vertrekken. De boodschap voor de passagier luidt dus: afwachten. Wie geen nieuws krijgt van de luchtvaartmaatschappij, kan ervan uitgaan dat de vlucht vertrekt. Ruim op voorhand op de luchthaven arriveren, is dan wel een must.

VRIJDAG 24, ZATERDAG 25, ZONDAG 26 JUNI

Ook bij Ryanair wordt volgende week gestaakt, en dat in verschillende landen waar de lagekostenmaatschappij actief is. Het in België gevestigde personeel legt het werk neer op 24, 25 en 26 juni. Het gaat zowel om stewards en stewardessen als piloten. Ook hier is de hoge werkdruk de rode draad, alsook de garantie op een minimumsalaris voor alle werknemers.

Ryanair kwam vrijdag nog met een voorstel op de proppen, maar volgens de christelijke vakbonden CNE en ACV voldeed dat niet aan de eisen van het personeel. Er is geen respect voor de Belgische arbeidswetgeving, luidt het. Ook klagen de bonden aan dat Ryanair in België geen personeelsdienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving.

In Spanje wordt op dezelfde drie dagen gestaakt en ook nog op 30 juni, 1 en 2 juli. In Portugal gaat het eveneens om de periode 24 t.e.m. 26 juni, in Italië is dat op 25 juni en in Frankrijk 25 en 26 juni. Tijdens de vorige staking bij Ryanair in april werden bijna 300 vluchten geschrapt in Brussels Airport en Brussels South Charleroi Airport.

(lees verder onder de afbeelding)

 

 ©  BELGA

WAT ZIJN MIJN RECHTEN?

Bij Ryanair geldt hetzelfde als bij andere vliegtuigmaatschappijen: tenzij je een eigen annulatieverzekering hebt die het omboeken of annuleren kosteloos maakt, is het een kwestie van wachten op nieuws. Wie geen nieuws krijgt over een geannuleerde vlucht, kan het best tijdig naar de luchthaven vertrekken. Mis je daar toch nog je vlucht vanwege lange wachttijden aan de security? Dat is vervelend, want het wordt beschouwd als je eigen verantwoordelijkheid. Het veiligheidspersoneel valt immers niet onder de bevoegdheden van de vliegtuigmaatschappij. Flink wat marge rekenen, is dus de boodschap.

Goed om te weten: wie tijdig aan de gate zit om te vertrekken met zijn of haar geplande vlucht maar daar alsnog te maken krijgt met een vertraging die langer dan drie uur duurt, heeft recht op een compensatie van 250 euro.

Vastgoed

Jobs in de regio