47 jaar na hun doop in domein Veltwijck waren de Ekerse reuzen daar opnieuw te gast. Naast nieuwe kledij, kregen zij ook een nieuwe peter en meter. 

47 jaar na hun doop in domein Veltwijck waren de Ekerse reuzen daar opnieuw te gast. Naast nieuwe kledij, kregen zij ook een nieuwe peter en meter. © Marc Wouters

Reus Mathieu en reuzin Mathilda krijgen van Bierpruvers facelift

Ekeren -

‘t Was een reuzenfeest zaterdag aan kasteel Veltwijck. Dat kan je deze keer ook letterlijk nemen, want reus Mathieu en reuzin Mathilda van de Bierpruvers werden na 47 jaar helemaal opgesmukt en voorzien van nieuwe kledij. Ze kregen ook een nieuwe peter en meter.

Peter Jef Van Roosbroeck ontvangt van districtsburgemeester Koen Palinckx een oorkonde en van de voorzitter van de Bierpruvers René De Backer een medaille.

Peter Jef Van Roosbroeck ontvangt van districtsburgemeester Koen Palinckx een oorkonde en van de voorzitter van de Bierpruvers René De Backer een medaille. © Marc Wouters

Op 1 februari 1975 werden in het hof van plaisantie in Veltwijck Mathieu, Paulus, Lambertus, Arnoldus, Leo, Roger, Frans van Steenstaete, reus van de Bierpruvers gedoopt. Ook zijn gemalin Mathilda, Johannes, Lucia, Arnoldina, Theodora, Rogier van Schoonbroek, reuzin van de Bierpruvers, werd met het doopwater besprenkeld. De doop gebeurde toen door schepen Frans Tiest, die zich voor de gelegenheid omdoopte tot monseigneur Van Tisteghem de Watervlo. Burgemeester Frans Palinckx, grootvader van de huidige districtsburgemeester Koen Palinckx, ondertekende de akte.

Vijfenveertig jaar later staan beide reuzen weer in Veltwijck. In het atelier van Kelly Van Nuffel werd een nieuwe uitrusting genaaid en kregen Mathieu en Mathilda een nieuwe peter en meter. Voor het peterschap tekende erenotaris Jef Van Roosbroeck. Kelly Van Nuffel aanvaardde het meterschap. 

Meter Kelly Van Nuffel.

Meter Kelly Van Nuffel. © Marc Wouters

“Vandaag kunnen we de nieuwe kostuums ten volle bewonderen. Mijn felicitaties gaan alvast uit naar de makers. Aan de vele meters stof hangen ook vele uren naaien, meten, passen en aankleden vast”, zei Koen Palinckx. Kelly Van Nuffel vertelde dat zij 42 meter stof gebruikte en 120 uur aan de creatie heeft gewerkt. Het borduurwerk dat reuzin Mathilda draagt, is het werk van de handige dames van volkskunstgroep De Uiltjes. In de afwerking steken 430 werkuren. Er werd 8,5 meter kant gebruikt.

Jan Geeraerts stond aan de wieg van de Bierpruvers.

Jan Geeraerts stond aan de wieg van de Bierpruvers. © Marc Wouters

De Bierpruvers vieren volgend jaar hun gouden jubileum. Vijftig jaar geleden stond Jan Geeraerts aan de wieg van de carnavalsvereniging, hij was ook de eerste voorzitter en jarenlang de onvolprezen omroeper tijdens de carnavalsstoet. De huidige voorzitter René De Backer bracht hulde aan Geeraerts. Zowel Geeraerts, als districtsschepen van Cultuur Marc Elseviers hopen dat voorzitter René de Backer het dossier rond de koninklijke titel rondkrijgt.

 

 © Marc Wouters

Speciaal voor de Bierpruvers lanceerde het Merksemse wijnhuis Van Durme de Ekerse Slok-Op. Het wijnhuis heeft nauwe banden met het carnaval in Ekeren. Eigenaar Willy Van Opstal draagt bij de Bierpruvers de titel van grootvorst. Willy baseerde zich op een oud Ekers recept op basis van bessen en zomerbitter, een bloempje dat welig groeit in de Ekerse moerassen.  (mawo)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio