Schepen Rommy Swinnen uit Vlimmeren (Beerse) is overleden aan de gevolgen van kanker. 

Schepen Rommy Swinnen uit Vlimmeren (Beerse) is overleden aan de gevolgen van kanker. © RR

Schepen Rommy Swinnen (CDE-Vlim.be) verliest strijd tegen kanker: “We nemen afscheid van bekwame en gedreven collega”

Beerse -

De gemeente Beerse is in rouw om het overlijden van schepen Rommy Swinnen (CDE-Vlim.be). De schepen uit Vlimmeren verloor vrijdag op 56-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. “Ze zal bijzonder hard gemist worden”, zegt burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be). De inwoners kunnen vanaf maandag een rouwregister ondertekenen.

Bart Van den Langenbergh

Schepen Rommy Swinnen bezweek vrijdag in het ziekenhuis op amper 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Rommy Swinnen was gemeenteraadslid sinds 2 januari 2013. Met de verkiezingen in oktober 2018 haalde ze vanop de lijst CDE-Vlim.be een mooi resultaat met 816 voorkeurstemmen. In de coalitie CDE-Vlim.be met Beerseplus werd Rommy Swinnen vanaf januari 2019 schepen van Sport, Mobiliteit, Kinderopvang, Burgerzaken en Wijken & Buurten en Gezondheid.

“Rommy stond bekend als een warme, sociale vrouw met een groot hart voor Vlimmeren. Ze was daar enorm graag gezien”, zegt burgemeester Bart Craane. “In haar politieke carrière zette ze zich in voor de drie R-en: rust, rein en regelmaat. Met rust doelde ze op veiligheid in je buurt, op straten en (speel)pleinen. Ze vond dat iedereen een rustige en veilige omgeving verdient. Haar tweede R staat voor een beter groenonderhoud in onze straten, pleinen, natuurgebieden en op begraafplaatsen. Regelmaat was haar derde en laatste R. Daarmee wilde ze benadrukken hoe belangrijk het is om een luisterend oor te bieden, er te kunnen zijn voor elkaar, met een lach en een traan. Ze streefde er naar om altijd zo veel mogelijk in overleg te zoeken naar een oplossing voor een probleem. Ze geloofde in het principe ‘samen sta je sterk’.”

Hartjesweide

Als schepen realiseerde ze mee de uitbreiding van de sportcluster op het Leetereind in Vlimmeren met in 2021 de aanleg van een kunstgrasveld en de opening van een hypermoderne openlucht rijpiste bij ruitervereniging LRV Beerse. In hetzelfde jaar was ze ook de drijvende kracht achter de inrichting van een hartjesweide op de drie begraafplaatsen (Beekakkers, Den Hout en Vlimmeren) en de troostplek op de hoek van de Statiestraat en Kerkenhoek in Vlimmeren, samen met Ferm Vlimmeren. Deze plek kwam er speciaal voor nabestaanden van overleden coronaslachtoffers.

De betreurde Rommy Swinnen en sportfunctionaris Ronald Van Gils bij het nieuwe kunstgrasveld in Vlimmeren.

De betreurde Rommy Swinnen en sportfunctionaris Ronald Van Gils bij het nieuwe kunstgrasveld in Vlimmeren. © Bart Van den Langenbergh

“Verder stond Rommy aan de wieg van de eerste fietsstraten in 2340 en pakte ze onze schoolomgevingen flink aan op het vlak van verkeersveiligheid”, legt de burgemeester uit. “Ze trok ook mee aan de kar van projecten zoals de bouw van het nieuwe skatepark en de nieuwe kantine van voetbalclub KFC Lentezon. “

Verder verdedigde Rommy de belangen van Beerse en Vlimmeren in een aantal grotere intergemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals RiT (Regio in Transitie, voordien gekend als Stadsregio Turnhout) en Vervoersregio Kempen. Ze was tot slot ook lid van enkele Vlimmerse verenigingen waaronder Femma.

Rommy Swinnen (links) realiseerde mee de hartjesweiden op de begraafplaatsen in de gemeente.

Rommy Swinnen (links) realiseerde mee de hartjesweiden op de begraafplaatsen in de gemeente. © Bart Van den Langenbergh

Rouwregister

Het lokaal bestuur legt vanaf maandag 20 juni om 15.30u tot en met maandag 3 juli twee rouwregisters klaar voor iedereen die een boodschap wil achterlaten voor de familie van Rommy Swinnen. De rouwregisters kunnen ondertekend worden in de polyvalente zaal op de eerste verdieping van Sportcentrum ’t Beerke en bij de oude pastorie op Heidijk in Vlimmeren. Ondertekenen in Vlimmeren kan tot en met 25 juni op weekdagen en in het weekend doorlopend van 8.30u tot 19u. Van 26 juni tot en met 3 juli is dat doorlopend van 8.30u tot 16u. In het sportcentrum ’t Beerke kan iedereen het rouwregister ondertekenen op weekdagen van 8.30u tot 22u, op zaterdag van 8u tot 15.30u en op zondag van 9u tot 12u. De gemeente bezorgt het rouwregister nadien aan de familie.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 juni om 14u in de Sint-Quirinuskerk van Vlimmeren. “Beerse en Vlimmeren zullen Rommy missen. Ze was een bekwame en gedreven collega. Het lokaal bestuur wenst de familie van Rommy veel sterkte toe”, besluit Bart Craane. De gemeente communiceert later over haar opvolging in het schepencollege.

De partij CDE-Vlim.be werd in oktober 2008 ook al geconfronteerd met het overlijden van een schepen. Medard Van der Steen kwam toen op 61-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval.

Rommy Swinnen (links) en gemeenteraadslid Hanne Lenaerts bij de inhuldiging van het regenboogzebrapad in de Gasthuisstraat in Beerse.

Rommy Swinnen (links) en gemeenteraadslid Hanne Lenaerts bij de inhuldiging van het regenboogzebrapad in de Gasthuisstraat in Beerse. © Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio