Gert Broeckx met een foto van zijn dochter Rubi, die binnenkort al 9 wordt. 

Gert Broeckx met een foto van zijn dochter Rubi, die binnenkort al 9 wordt. ©  Joren De Weerdt

Internationaal aanhoudingsbevel vanuit Peru tegen vader van Rubi die voor zijn ontvoerde dochter vecht

Boechout, Peru -

Er is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd in Peru tegen Gert Broeckx (48), de vader van Rubi die als baby door haar Peruaanse moeder werd ontvoerd. De reden is achterstallige alimentatie. “Ze heeft ons kind ontvoerd, is voor parentale ontvoering veroordeeld, en ik zou haar dan moeten bedanken door 1.000 euro alimentatie per maand op te sturen? Dat is de wereld op haar kop”, vindt Gert, die intussen wel wekelijks kan skypen met zijn dochter.

Kristin Matthyssen

Rubi was een half jaar oud toen ze door haar moeder vanuit Boechout naar Peru ontvoerd werd. Zogezegd op reis om haar baby aan de familie te tonen, maar ze keerde nooit terug. Gert leerde zijn ex via het internet kennen. Vanaf ze bevallen was, veranderde haar gedrag, ook onder invloed van haar moeder die mee over kwam naar België om haar bij te staan.

De vrouw werd hier in ons land veroordeeld voor parentale ontvoering. In Peru werd Gert op zijn beurt door de rechtbank veroordeeld voor de betaling van ruim 1.000 euro alimentatie per maand. “Ik wist dat er in september vorig jaar een zitting van de rechtbank in Peru was geweest. Een digitale zitting nog, omwille van corona, en ik werd daarin niet bevraagd. Nu is er dus dat officieel internationaal aanhoudingsbevel dat ik in het Spaans ontving. Aanvankelijk vroeg zij 2500 dollar alimentatie per maand. Daarmee kan je in Peru een hele familie onderhouden. Die 1.000 euro wordt nu met terugwerkende kracht gevorderd, dus 12.000 euro over een periode van bijna negen jaar. Wat ik al betaald en verstuurd heb, telt allemaal niet mee. Wat de rechtbank in Peru vergeet, is dat ik handel in volledige overeenkomst met de Belgische vonnissen. De mama van Rubi is vorig jaar april veroordeeld in Antwerpen voor ontvoering van mijn dochter tot 4 jaar gevangenis en een boete van 800 euro.”

In september vorig jaar had Gert Broeckx aan zijn ex nog voorgesteld om volledig alle eisen te laten vallen langs beide zijden. “Maar zij heeft kennelijk doorgezet, met het internationaal aanhoudingsbevel dat ik nu ontving als gevolg.”

Gert en zanger Glenn Mancini bij een vroegere actie.

Gert en zanger Glenn Mancini bij een vroegere actie. ©  Dirk Van de Velde

Geen uitlevering

Broeckx weet zelf niet wat dit concreet inhoudt. “België levert geen onderdanen uit. Hopelijk word ik niet in de boeien geslagen als ik tijdens een reisje binnen Europa aan de kant wordt gezet. Naar Zuid-Amerika reizen riskeer ik nu helemaal niet meer. Dat is natuurlijk wat zij wil. Mijn advocaat in Peru vertelde dat hij ooit één keer gehoord heeft dat een cliënt in een gelijkaardige situatie niet meer in Australië binnen mocht.”

De relatie met zijn dochter Rubi die hij lange tijd nooit kon zien, is intussen wel hersteld en verloopt heel goed. “Ik ben altijd cadeautjes blijven opsturen naar haar. Sinds ik haar een laptop heb opgestuurd, skypen we wekelijks. Tot vorig jaar in het Spaans, maar tegenwoordig in het Engels. Ze wordt binnenkort negen jaar en heeft die Engelse taal ineens vlot opgepikt. Rubi is een bijdehands meisje. Ze vraagt ook wanneer ik eens op bezoek kom. Ik lieg niet tegen Rubi. Dan leg ik haar uit dat sommige mensen niet graag hebben dat ik op bezoek kom, en dat ze mij in de gevangenis willen stoppen. ‘Dat is toch alleen voor inbrekers?”, vraagt ze dan.”

Loyaal

“Omdat ik haar ook foto’s van onze familie en haar nichtjes opstuur, vraagt ze steeds vaker wanneer ze zelf eens naar België mag komen. Volgens mama is ze te jong om alleen te reizen, zegt ze, dus ik voel dat ze begint te zeuren om hier haar roots en familie te ontdekken. Zoals Rubi zich nu gedraagt, ze stelt zich heel loyaal op tegenover mij, ben ik er zeker van dat zodra ze kan ze haar papa wil ontmoeten. Ik denk dat haar moeder voelt dat Rubi steeds meer naar haar papa hunkert en dat ze zichzelf zo in een moeilijk parket heeft gemanoeuvreerd, met waarschijnlijk deze actie nu weer als gevolg.”

Broeckx is wel ontgoocheld in de Belgische politiek. “Brieven die ik naar kabinetten stuur, worden zelfs gewoon niet meer beantwoord. De enige die consequent altijd een antwoord stuurt en ook steeds zegt dat ze zelf niets kan doen maar mijn vraag aan de bevoegde minister zal doorspelen, is koningin Mathilde.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio