De toeteractie van PVDA aan de Langestraat in Zandhoven. De brandstofprijzen zitten de mensen kennelijk hoog, want bijna iedereen op de baan claxoneerde. 

De toeteractie van PVDA aan de Langestraat in Zandhoven. De brandstofprijzen zitten de mensen kennelijk hoog, want bijna iedereen op de baan claxoneerde. ©  kristin matthyssen

Toeteractie van PVDA tegen hoge prijzen aan de pomp doet veel chauffeurs claxonneren

Zandhoven -

De PVDA hield zaterdagvoormiddag aan de Langestraat ter hoogte van de Wereldvilla een toeteractie tegen de hoge brandstofprijzen aan de pomp. Blijkbaar zitten die benzine- en dieselprijzen veel mensen heel hoog, want er werd veel geclaxonneerd.

PVDA vraagt de regering om de prijs van een liter brandstof te blokkeren op maximaal 1,40 euro per liter. “Dat kan perfect door de accijnzen te verlagen. Nu wordt de overheid slapend rijk van de brandstof die verkocht wordt”, zegt actievoerder Simon Dehantschutter, die samen met Luk Arts een van de trekkers is van de PVDA in Zandhoven. “Wij pleiten al jaren om de belasting op energie van 21% naar 6% terug te brengen, omdat energie geen luxeproduct is. Pas op: wij zijn ook voor een schone planeet. Ik ben zelf zonet ook met de fiets naar deze actie gereden. Maar je mag er niet vanuit gaan dat zomaar iedereen met de fiets of de bus overal naartoe kan rijden.”

De toeteractie van PVDA in Zandhoven kende veel bijval op de baan. 

De toeteractie van PVDA in Zandhoven kende veel bijval op de baan. ©  kma

De hoge prijzen aan de pomp zijn blijkbaar een ergernis die velen hoog zit. Zelfs chauffeurs in dikke Mercedessen toeterden en de chauffeur in de bus van De Lijn duwde op zijn claxon. Er waren ook fietsers die belden.

Rob Eeman uit Brasschaat deed ook mee. 

Rob Eeman uit Brasschaat deed ook mee. ©  kma

Rob Eeman, die voor PVDA in de gemeenteraad van Brasschaat zetelt, kwam mee actievoeren. “We zitten nu met een basisgroepwerking van de PVDA in Zandhoven en omstreken”, zegt Luk Arts. “Deze werking omvat de gemeenten Zandhoven, Zoersel, Ranst, Malle en Schilde elk met hun respectievelijke deelgemeenten. Een heel grote regio tot nu toe dus, waarmee we een tot nu toe politieke blinde vlek in de Voorkempen wat dieper rood willen kleuren. Naast een 65-tal raadgevende leden met een lidkaart, bestaat onze basisgroep uit een 13-tal basisgroepleden. We vergaderen maandelijks, meestal in brasserie ‘t Graan in Pulderbos, of bij de leden thuis.”

In Zandhoven vormen Simon Dehantschutter uit Pulderbos en Luk Arts uit Massenhoven het voorzittersteam. “Ik heb een tijd voor een NGO in Honduras gewerkt, bij de allerarmsten”, zegt Simon. “Daar besefte ik dat NGO’s enorm goed werk doen, maar dat dat niet genoeg is en dat ook politiek engagement nodig is om iets te veranderen. Veel van de zaken die PVDA al jaren verkondigt zoals accijnsverlagingen op energie, worden nu trouwens door andere partijen opgepikt.” kma

 

 ©  kma

De fietsbel laten rinkelen mocht ook. 

De fietsbel laten rinkelen mocht ook. 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio