De fiere leden van de koninklijke vriendenkring Amicitia vierden het 75-jarig bestaan in het fanfarelokaal in Beerse. 

De fiere leden van de koninklijke vriendenkring Amicitia vierden het 75-jarig bestaan in het fanfarelokaal in Beerse. © Bart Van den Langenbergh

Vriendschapsband bij Amicitia is na 75 jaar nog heel hecht: “Jongste lid is 34 en oudste is 102 jaar”

Beerse -

Met twee jaar uitstel vierde de koninklijke Vriendenkring Amicitia uit Beerse zaterdag het 75-jarig bestaan. Na meer dan drie kwart eeuw is de vriendschapsband tussen de 21 vaste leden en veertien sympathiserende leden nog altijd heel hecht. “Onze vriendenkring is zo jeugdig van hart en geest als bij de oprichting”, zegt Leo Van Herck (66), voorzitter van Amicitia.

Bart Van den Langenbergh

“Amicitia is een bovenste beste bende, een betrekkelijk bescheiden brigade van blije bevriende bijna Bourgondische bierdrinkende Beersenaars.” Zo omschreef een Amicitiaan ooit op een toepasselijke manier de hechte mannelijke vriendenclub.

Na ruim 75 jaar is Amicitia, van wie de leden steevast getooid zijn met een typische muts en lint, nog altijd springlevend. De viering van het 75-jarig bestaan vond zaterdag, met twee jaar coronavertraging, plaats in het fanfarelokaal De Notelaar in de Schoolstraat. Ook het oudste lid, Jan Nagels (102) was met zijn vrouw Mikske (94), van de partij. Jan Nagels is de enige stichter van Amicitia die nog in leven is. Hij kreeg aan albasten gedenksteen overhandigd als symbool voor zijn 75-jarig lidmaatschap van Amicitia.

Filmvoorstellingen

“Het jongste lid van Amicitia is 34 jaar en Jan Nagels is de ouderdomsdeken met zijn 102 jaar”, vertelt voorzitter Leo Van Herck. “De grootste groep leden zijn tussen de 70 en 80 jaar oud. In de winter, van oktober tot maart, organiseren we filmvoorstellingen in gemeenschapscentrum ‘t Heilaar in Beerse en op de kerstmarkt zijn we ook actief. We zijn geen serviceclub, maar als er iets wordt georganiseerd, springen we wel eens mee op de kar.“ Er mogen maximaal 25 vaste leden aangesloten zijn bij de vriendenkring. Momenteel zijn er twee kandidaat-leden.

De 102-jarige Jan Nagels was samen met zijn 94-jarige vrouw Mikske ook aanwezig op de viering van 75 jaar Amicitia. 

De 102-jarige Jan Nagels was samen met zijn 94-jarige vrouw Mikske ook aanwezig op de viering van 75 jaar Amicitia. © Bart Van den Langenbergh

Clubavonden

Amicitia zag tijdens de oorlogsjaren het levenslicht bij enkele studenten en oud-studenten. Op 16 september 1945 vond de eerste bijeenkomst van Amicitia plaats in de voormalige herberg In De Schorswagen in de Vredestraat in Beerse. Op die plaats was later jarenlang supermarkt Peeters-Govers gevestigd. De leden van Amicitia hadden decennialang een uitvalsbasis in café De Jachthoorn. Na de sluiting van het café verhuisde de vriendenkring naar een zaaltje van brasserie ’t Beerke aan het sportcentrum van Beerse. Daar vergaderen de makkers iedere tweede vrijdag van de maand op een clubavond.

“Het sociale leven is sinds 1945 uiteraard enorm gewijzigd. Dat is natuurlijk bij Amicitia ook het geval”, legt Leo Van Herck uit. “Daarom worden de partners van de leden ook betrokken bij het Amicitiaanse leven en kunnen ze aan de activiteiten deelnemen. Alleen de clubavonden en de buitenlandse reis blijven een unieke mannenactiviteit.”

Als uitsmijter geven we nog een passende allitererende omschrijving mee: “Amicitia is een fantastisch fijne familie van fidele, fijngevoelige, fatsoenlijke figuren en fanatiek, flink fuivende feestneuzen.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio