W-Kracht mag twee windmolens plaatsen aan Varenbroekstraat. 

W-Kracht mag twee windmolens plaatsen aan Varenbroekstraat. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Groen licht voor windmolens aan Varenbroekstraat, actiegroep teleurgesteld: “We hebben gestreden en verloren”

Reet, Kontich -

De Raad voor Vergunningsbetwistingen verwerpt de klacht van actiegroep Geen Windmolens E19 tegen W-Kracht. Het bedrijf uit Zedelgem hoopt nu in 2023 twee molens aan de Varenbroekstraat bedrijfsklaar te hebben en schiet nu in actie. De actiegroep reageert teleurgesteld: “We hebben gestreden en verloren.”

Het dossier voor de plaatsing van windmolens tussen de E19 en de Varenbroekstraat op de grens van Reet (Rumst) en Kontich krijgt, na een lange administratieve en juridische weg, uiteindelijk groen licht. Al in 2014 had W-Kracht een aanvraag voor vier windmolens ingediend.

Meteen ontstond bij omwonenden in de ruime omgeving tegenstand. Ze voerden via actiegroep ‘Geen windmolens E19’ oppositie en kregen het gelijk eerst ook aan hun kant. Maar het bedrijf zette door en diende drie jaar later een nieuw, afgeslankt dossier in.

Deputatie

De Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen keurde de omgevingsvergunning voor de installatie en exploitatie van twee windturbines aan de Varenbroekstraat opnieuw niet goed. W-Kracht diende tegen deze weigeringsbeslissing een beroepschrift in bij het Vlaams ministerie en kreeg uiteindelijk positief antwoord.

Maar de actiegroep stapte naar de Raad voor vergunningsbetwistingen die op 28 april 2020 de omgevingsvergunning schrapte. Nieuwe aanpassingen zorgden ervoor dat de Vlaamse minister van Omgeving eind dat jaar opnieuw een omgevingsvergunning afleverde. Een nieuw beroep van de actiegroep bij de Raad van State werd door hen nu verworpen.

Frans Baes (links) moet met zijn actiegroep bakzeil halen.

Frans Baes (links) moet met zijn actiegroep bakzeil halen. © jw

“We werden onlangs inderdaad op de hoogte gebracht”, zegt Frans Baes, woordvoerder van de actiegroep. “We hebben gestreden en uiteindelijk verloren wat uiteraard spijtig is. In België mogen dergelijke molens tot op zowat 250 meter van woningen gebouwd worden daar waar dat in de rest van Europa niet kan. Begrijpen doen we het niet maar het zij zo.”

Volgend jaar operationeel

Bij W-Kracht reageren ze opgelucht en willen ze zo vlug mogelijk met de bouw van de molens beginnen. “Het heeft uiteindelijk lang genoeg geduurd”, zegt ceo Stefan De Weerdt. “Toch denk ik dat we uiteindelijk pas volgend jaar operationeel zullen zijn. Het probleem is nu de levering van het materiaal. De huidige geopolitieke toestand in de wereld maakt het er niet makkelijker op.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio