Zwitserse kunstenaar vindt Antwerps meisje dat hij portretteerde terug na oproep: “Hij gaat de tekening opsturen”

Ekeren -

Ze is terecht: het kind dat de Zwitserse kunstenaar Tomé Thomas Etztensperger (64) opmerkte in Hof de Bist. Het meisje deed hem zo aan een meisje uit een Rembrandt-schilderij denken dat hij prompt een foto nam om thuis in Duitsland een tekening te maken. Maar Tomé speelde het adres van haar ouders kwijt. Zij zagen zijn oproep in Gazet van Antwerpen. Blijkt dat ‘Mädchen aus Antwerpen’ in het echt Ellu (8) heet en zelf ook tekenacademie volgt.

Kristin Matthyssen

De speciale oproep dateert van begin juni: de Zwitserse kunstenaar Tomé Thomas Etztensperger had op 4 maart tijdens een bezoek aan een bevriend kunstenaar een meisje opgemerkt in horecazaak Hof de Bist in Ekeren. De lentezon viel net mooi op haar gezicht zodat het voor Tomé een beetje leek alsof ze in het typisch ‘Rembrandtiaans’ licht baadde.

 

 ©  koen fasseur

Etztensperger vroeg aan haar mama of hij een tekening mocht maken van het meisje. Dat mocht. Alleen: hij speelde het briefje waarop hun adres stond kwijt. “Ik breek nooit beloftes, als ik zeg dat ik die tekening opstuur, dan doe ik dat ook”, zei Tomé, die in het Duitse Augsburg in Beieren het kinderportrettenmuseum Children’s Portrait Museum heeft. De gewezen leerkracht tekende intussen al 5.400 portretten van kinderen en doet soms expo’s en tentoonstellingen voor Unicef, de VN en goede doelen. Hij had geen naam van het meisje, noch van haar mama, maar wist wel dat zij uit Hongkong kwam en dat ze nog een goede babbel hadden gedaan omdat hij zelf ook een tijdje in Hongkong had gewoond.

Tekenaar Tomé Thomas Etztensperger. 

Tekenaar Tomé Thomas Etztensperger. © RR

Papa Wim

Papa Wim herkende na de oproep zijn dochter Ellu in de tekening en verwittigde direct zijn vrouw Debbie. “Hij had het op de gsm gelezen en Ellu is heel herkenbaar op de tekening”, zegt Debbie, die zich ook meteen de babbel met de kunstenaar herinnerde.

“Die dag wilde ik met mijn schoonouders en Ellu pannenkoeken gaan eten in Hof de Bist, maar we kwamen net te laat voor de pannenkoeken en bleven nog iets drinken. Ik vind dit wel fijn. Inmiddels hadden we al contact, ik stuurde hem ons adres en hij gaat de tekening opsturen. Ook Ellu vindt de tekening heel mooi en is fier. Opmerkelijk toeval: Ellu gaat zelf naar de tekenacademie.”

 
 

 ©  koen fasseur

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio