©  Walter Saenen

Lusten Chinese matrozen frieten en Belgisch bier?

De Vlaamse Havendag in september 2017 zal je misschien niet meteen iets zeggen, maar toen kregen we hoog bezoek uit verre wateren. Drie Chinese oorlogsschepen meerden in het Amerikadok aan om duizenden nieuwsgierigen op hun hypermoderne fregatten te ontvangen. En ja, deze reporter, toen een jonge bachelorstudente met een beperkt mondje Mandarijn, liep ook rond tussen alle kijklustigen.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Sonia De Bock, 25

Werkt sinds 2021 voor GVA 

sonia.debock@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Antwerpen? Volg onze Facebookpagina Gazet van ’t Stad

Het gebeurt niet vaak dat Chinese fregatten ergens buiten China aanmeren én bezoek toelaten, maar gelukkigen konden in 2017 een kijkje nemen op de meest vooruitstrevende schepen van de Chinese marine. Het team matrozen en officieren gooide de deuren open van hun bevoorradingsschip Gaoyouhu 966 en rakettenfregatten Huanggang 577 en Yangzhou 578. De Huanggang werd ingezet in Somalië in de strijd tegen piraterij. 

Onder de duizenden nieuwsgierigen die dag liepen mijn vader en ik ook rond: Een enthousiasteling die zelf in het leger gezeten heeft en een bachelorstudente vertaler-tolk Engels-Chinees. Terwijl mijn vader voornamelijk het luchtafweergeschut en de nieuwe uitgestalde raketten en helikopters ging bewonderen, was ik op zoek naar Chinese karakters om mijn taalniveau bij te schaven. En ver moest ik niet zoeken: overal hingen posters en borden met extra uitleg over de Yangzhou 578, inclusief Engelse vertaling.

Hoewel de Chinese matrozen en officieren met een wakend oog bijhielden wie van wat foto’s nam, zag ik een bord hangen waar een Chinese slogan op stond. Kort en simpel vertaald: “De revolutionaire must-haves die elke soldaat moet hebben: ziel, vaardigheid en bekwaamheid, karakter en moed en oprechtheid”. Een motto dat zeker heldhaftigheid uitstraalt, of hoe navigatie-officier het destijds tegen mijn collega Johan vertelde: “Die teksten? Daarin lees je de geest van de echte krijgers”.

De Chinese slogan die aan boord hing met de vier revolutionaire must-haves die elke soldaat moet hebben. 

De Chinese slogan die aan boord hing met de vier revolutionaire must-haves die elke soldaat moet hebben. ©  sodb

Frietjes en bier proberen?

Aan de achterkant van het schip zag ik een matroos staan die de bezoekers nauwlettend in de gaten hield. Ik had me voorgenomen om toch een beetje Mandarijn te proberen spreken en ging hem wat simpele vragen stellen. “Alles gaat goed, wij zijn vanuit Zhejiang vertrokken”, antwoordde hij meteen tot mijn verbazing. “We zijn al even onderweg. Ik denk dat we in april de marinebasis daar verlaten hebben.”

Hoewel ik toen nog geen journalist was (maar de interesse voor de job wel aan het broeden was), wou ik toch één cruciale vraag lanceren: Hebben Chinese matrozen de kans gehad om Belgisch bier en frietjes te proberen? “Nee, dat niet”, lachte de matroos. “Wij hebben onze eigen keuken aan boord met voedsel dat we gewoon zijn, maar als ik hier later misschien eens op vakantie kom, zal ik er nog eens aan denken.”

De Sonia van 2017 zou nooit gedacht hebben dat ze vijf jaar later voor deze krant zou mogen schrijven. Ik blijf die vriendelijke matrozen enorm dankbaar dat ze ons een tipje van de sluier hebben gegeven over hun straffe missies op zee en even in Antwerpen kwamen pauzeren. Als kers op de taart wil ik jullie deze straffe foto niet onthouden van mijn vader met een bewapende veiligheidsofficier aan boord. En ja, we hebben toestemming gevraagd!

 

 ©  sodb, WAS

 

 ©  Walter Saenen - WAS

 

 ©  Walter Saenen - WAS

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio