Ten vroegste dit najaar rijden deze CAF-lagevloertrams op tramlijnen 1 en 10. 

Ten vroegste dit najaar rijden deze CAF-lagevloertrams op tramlijnen 1 en 10. © De Lijn/Bart Dobson

Nieuwe trams rijden tegen najaar op lijnen 1 en 10

Antwerpen -

Op tramlijnen 1 en 10 rijden ten vroegste eind dit jaar nieuwe CAF-lagevloertrams. Tramlijn 24 volgt later. De eerste 9 van de 58 voertuigen zijn geleverd in Antwerpen. Het is wachten tot de chauffeurs zijn opgeleid. Er zijn ook enkele ingrepen nodig op het traject van deze trams.

Sacha Van Wiele

Nieuwe trams horen steeds grondig te worden getest, ook naar hun inzetbaarheid op het Antwerpse tramnet. Zo zijn de nieuwe CAF-trams hoekiger van vorm dan hun voorgangers, maar dit zou geen problemen leveren. Bovendien heeft ieder type tram een eigen, specifiek rijgedrag. Dat zorgt ervoor dat een aantal infrastructurele aanpassingen nodig zijn op het openbaar domein.

De aanpassingen gaan van het verplaatsen van palen, verkeerslichten, hekwerk en nutskasten die te dichtbij staan, over het snoeien van groen en bomen, tot het aanpassen van ietwat uitgezakte oudere perrons of te ver uitstekende boorden. Op tramlijn 10 gaat het om een beperkt aantal aanpassingen. Die zijn al in uitvoering. Ook de tramlijnen 24 en 1 hebben slechts beperkte knelpunten. De andere tramlijnen tellen er iets meer.

Van zodra er voldoende bestuurders zijn en de knelpunten zijn weggewerkt, gaan deze trams de baan op. Dit zal in het late najaar of het voorjaar van 2023 zijn. De levering van de 58 trams zal normaal gezien in de loop 2024 voltooid zijn. (svw)

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio