© ATV

Antwerpen maakt parkeertarieven duurder en kort parkeertijd in

Antwerpen -

De parkeertarieven in Antwerpen worden geïndexeerd met 12,7%. In de lichtgroene zones wordt de parkeertijd stevig ingekort, van 10 naar maximum 3 uur. Deze parkeerzone wordt ook uitgebreid. De nieuwe regeling gaat in vanaf 3 oktober. De stad Antwerpen wil zo de parkeerdruk in enkele wijken verminderen.

Sacha Van Wiele

De aanpassing van de parkeertarieven geldt voor parkeren op straat en in de publieke betaalparkings in beheer van de stad: parking Rijnkaai, parking Spoor Oost en parking Zuiderterras. Hierbij wordt rekening gehouden met de prognoses van het Federaal Planbureau, dat tussen begin 2020 en september van dit jaar rekening houdt met een inflatie van 12,76%. Het tarief in elke zone zal dus met dat percentage worden aangepast. Hoeveel dit in euro’s gaat zijn, kan het kabinet van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) momenteel niet zeggen. Volgens dezelfde redenering zullen ook retributies voor wie niet of te weinig betaalt voortaan 44 euro bedragen.

Om de hoge parkeerdruk in sommige wijken door lang parkerende bezoekers en pendelaars te verminderen, wordt naast de aangepaste tarifering ook het parkeerregime in de lichtgroene zones gewijzigd. Behalve voor wie een parkeervergunning voor bewoners heeft, is parkeren in die zones vanaf 3 oktober beperkt tot maximum 3 uur. Nu is dat 10 uur.

De lichtgroene zone zal vanaf die datum ook worden uitgebreid: een strook van de huidige donkergroene gebieden tussen de Leien en de Singel wordt dan lichtgroen.

Vanaf 3 oktober zal in deze lichtgroene zone nog maar drie uur mogen worden geparkeerd. © stad Antwerpen

Speciale parkeervergunning

Ondernemingen of beroepscategorieën, die bijvoorbeeld op regelmatige basis werken uitvoeren in de stad, zullen vanaf 3 oktober een speciale parkeervergunning kunnen kopen voor één of meerdere tariefzones. Zij kunnen met zo’n vergunning langer dan 3 uur parkeren. (svw)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio