De chemische plant Ineos tussen het Albertkanaal en de E313 in Geel. © RR

BBL en Natuurpunt dienen bezwaar in tegen vergunning Ineos Aromatics

Geel -

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Natuurpunt tekenden beroep aan tegen een nieuwe vergunning voor het petrochemisch bedrijf Ineos Aromatics in de Amocolaan in Geel. Het lozen van kobalt in de Grote Nete is voor de organisaties een van de struikelblokken.

Het bedrijf Ineos Aromatics is gevestigd tussen de E313 en het Albertkanaal in Geel. Ineos heeft in 2020 de toenmalige site van BP Chembel, een van de grootste productiesites van paraxyleen in de wereld, overgenomen. Uit paraxyleen wordt tereftaalzuur bereid. Dat zuur wordt gebruikt voor de productie van polyester.

De deputatie van de provincie Antwerpen leverde in april een nieuwe omgevingsvergunning voor Ineos Aromatics af, maar dan wel met een aantal strenge milieuvoorwaarden. Eind vorige maand dienden de organisaties BBL en Natuurpunt alsnog een bezwaar in tegen de vergunning.

Kobalt

Vooral de lozingsnormen van kobalt zijn voor hen een doorn in het oog. Dat kobalt komt vrij bij de productie van Ineos Aromatics, maar wordt in bepaalde concentraties ook geloosd in de Grote Nete. Volgens BBL is kobalt een van de meest aanwezige zware metalen in het oppervlaktewater in Vlaanderen en moet er iets gebeuren om de concentraties terug te dringen.

Door het beroep van de BBL en Natuurpunt verhuist het dossier naar het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De minister had eerder deze maand al het licht op groen gezet voor de bouw van een ethaankraker van de Britse chemiereus Ineos in Antwerpen. Zij moet nu opnieuw haar licht laten schijnen over een ander dossier van Ineos. (bvdl)

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio