© atv

IN BEELD. Afbraak Hoogmolenbrug: deel boven water al bijna helemaal weg

Schoten/Wijnegem -

De voorbije dagen werden wegdek en verlichting al ontmanteld. De echte afbraak van de oude Hoogmolenbrug startte op zaterdagavond om 20u. Met grote betonscharen wordt de constructie stukje per stukje ‘weggeknabbeld’. Het puin wordt opgevangen op pontons, verzameld op linkeroever en afgevoerd.

Jan Auman

De Vlaamse Waterweg heeft op honderd meter afstand, op de hoek van de Hoogmolendijk en Korte Braamstraat, een locatie voorzien van waar geïnteresseerden de operatie veilig kunnen volgen achter hekwerk.

Zaterdagavond kwam daar al een honderdtal mensen samen en ook op zondag stonden er geregeld kijklustigen, sommigen met de pas gekochte pistolets in de hand. Ook burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) kwam kijken naar deze grootscheepse werken op het grondgebied van zijn gemeente. De werken gingen de hele nacht door, maar met de voorspelde geluidsoverlast viel het goed mee. zelfs nabije bewoners werden niet uit hun slaap gehouden.

© BFM

De werken zijn al een heel eind gevorderd. Zondagmiddag was het gedeelte boven water al grotendeels verdwenen en werd vroeger dan gepland begonnen met het verwijderen van het stuk boven de Metropoolstraat.

Toch wordt het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal wellicht nog tot vanavond 22u opgehouden. Zelfs al vallen de betonscharen stil, dan nog moeten duikers eerst inspecteren of er op de kanaalbodem geen brokstukken zijn beland die de varende schepen kunnen hinderen.

De afbreekwerken lokten zondag maar ook zaterdagavond al heel wat kijklustigen; 

De afbreekwerken lokten zondag maar ook zaterdagavond al heel wat kijklustigen; © BFM

Nieuwe brug vrijdag om 16u open

Normaal gezien wordt de vorige week al door fietsers in gebruik genomen nieuwe Hoogmolenbrug op vrijdag 24 juni om 16u ook voor auto’s opengesteld. De Braamstraat blijft voorlopig doodlopend. De herinrichting van de Korte Braamstraat als nieuwe toegangsweg naar de Metropoolstraat en nieuwe brug zal nog enkele maanden duren. Er moet daar een volledige nieuwe weg worden aangelegd.

De aanvoer van het verkeer richting brug zal voorlopig uitsluitend via Wijnegembaan, Sluizenstraat, Hoogmolendijk en Metropoolstraat verlopen. Daarom heeft de gemeente de pas heraangelegde Sluizenstraat zopas vervroegd opengesteld, hoewel de werken er nog niet helemaal voltooid zijn. De gemeente heeft dit gedaan om de verkeershinder enigszins binnen de perken te houden.

LEES OOK. Jill is ‘buurvrouw’ van Hoogmolenbrug die dit weekend afgebroken wordt: “Ga er geen traan voor laten, maar zal ze toch een beetje missen”

 

 © BFM

 

 © JAA

De veilige kijklocatie die De Vlaamse Waterweg voorziet voor toeschouwers van de afbraak.

De veilige kijklocatie die De Vlaamse Waterweg voorziet voor toeschouwers van de afbraak. © De Vlaamse Waterweg

© BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

 

 ©  BFM

Het wegdek werd de voorbije dagen al afgeschraapt.

Het wegdek werd de voorbije dagen al afgeschraapt. © Jill Van Pelt

Aangeboden door onze partners