De missen in de Sint-Valentinuskerk in Poppel (Ravels) trokken steeds minder mensen. 

De missen in de Sint-Valentinuskerk in Poppel (Ravels) trokken steeds minder mensen. © rr

35.000 euro voor onderzoek naar herbestemming Sint-Valentinuskerk

Ravels -

De parochie van Sint-Valentinus Poppel en het Bisdom Antwerpen hebben samen met het Ravelse gemeentebestuur beslist om de kerk in Poppel een nieuwe invulling te geven, bij voorkeur in functie van het verenigingsleven. Er komt een bestemmingsonderzoek waar ook de inwoners bij betrokken worden.

Wouter Adriaensen

Uit de kerkbeleidsplannen van de lokale besturen blijkt dat de komende jaren voor tientallen kerken in de provincie Antwerpen een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden moet worden. Onder de noemer Kerkplus biedt het provinciebestuur inhoudelijke en financiële ondersteuning wanneer de gebouwen een maatschappelijke invulling krijgen. Daarvoor werd 3,85 miljoen euro gereserveerd.

Onder meer de Sint-Valentinuskerk in het centrum van Poppel (Ravels) krijgt een volledig nieuwe invulling. De terugloop van het kerkbezoek werd nog versneld tijdens de verschillende lockdowns. De parochie, het bisdom en de gemeente beslisten dan ook om het gebouw in te richten in functie van het lokale verenigingsleven. Bij het bestemmingsonderzoek worden naast het kerkbestuur ook verschillende adviesraden, verenigingen uit het dorp en de inwoners van Poppel betrokken, om samen tot een gedragen voorstel te komen. De gemeente ontvangt hiervoor een provinciale subsidie van 35.315 euro.

Puzzel

“Voor een geslaagde herbestemming is een goede voorbereiding uiterst belangrijk,” stelt provinciaal gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V). “Daarbij wordt onder andere gekeken naar de erfgoedwaarde, de architectuur en de staat van het gebouw, maar ook naar duurzaamheid en energie-efficiëntie en vooral naar een bestemming die aansluit bij de noden van de buurt. Om die puzzel te leggen, laten we een multidisciplinair team een bestemmingsonderzoek uitvoeren. Daarbij hoort ook een participatietraject met de lokale bevolking.” Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s kunnen via Kerkplus subsidies krijgen voor zowel een bestemmingsonderzoek als om een nieuwe invulling ook effectief te realiseren.

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio