© BFM

Oliespoor opgeruimd, Liefkenshoektunnel vrijgegeven: “Dit verkeersinfarct slepen we de rest van de dag mee”

Een ellenlang oliespoor in de Liefkenshoektunnel zorgt vrijdag voor ernstige verkeershinder in en rond Antwerpen. De tunnelkoker richting Gent was urenlang volledig afgesloten. Pas iets na 14 uur kon de Liefkenshoektunnel volledig worden vrijgegeven. “Dit verkeersinfarct slepen we de rest van de dag mee”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

wvb, jtp

De Liefkenshoektunnel was donderdagnacht afgesloten richting Gent voor de maandelijkse tunnelwas. Op het einde van die onderhoudsbeurt liep het echter fout.“De veegwagen die op het einde van de werken de tunnel moest opruimen, bleek hydraulische olie te lekken. Het oliespoor bleek helaas over de hele tunnel uitgesmeerd”, legt Marc Persoon, algemeen directeur van NV Tunnel Liefkenshoek uit.

De brandweer en de civiele bescherming kwamen ter plaatse om de olie over een afstand van bijna een kilometer te verwijderen, onder meer met absorberende korrels. Bij een eerste remtest omstreeks 10 uur bleek het slipgevaar in de tunnel echter nog niet geweken.

Verkeersinfarct

Kort voor de middag kon één rijstrook worden vrijgegeven, iets na 14 uur was de volledige tunnel terug toegankelijk. Verwacht wordt dat de verkeershinder echter nog lang zal aanhouden. “Dit verkeersinfarct slepen we de rest van de dag mee”, zegt woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Dat komt omdat de avondspits in Antwerpen, zeker op vrijdag, al ’s middags begint.”

De wegenkaarten in de wijde omgeving van de Liefkenshoektunnel kleuren dan ook nog steeds donkerrood. Op de toekomende snelwegen zoals de A12 vanuit Bergen op Zoom, de E313 vanuit Ranst en de E19 vanuit Breda is er nog steeds stilstaand tot stapvoets verkeer. “De langste file was die vanop de E19. Daar was het filerijden van Brecht tot aan de Kennedytunnel, wat op dik twee uur neerkomt”, aldus Bruyninckx.

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt aan de omgeving zo veel mogelijk te vermijden. Verkeer dat richting Gent moet, kan kiezen voor de Kennedytunnel of de N16. Transport van gevaarlijke goederen (ADR) moet sowieso langs die N16 via de Scheldebrug in Temse, aangezien dat niet door de Kennedytunnel mag.

 © Vlaams Verkeerscentrum

 © BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio