Mariken en Marjan amuseren zich in de tuin.  

Mariken en Marjan amuseren zich in de tuin.  © Erik Van Eycken

Villa Praline biedt thuisbegeleiding aan voor kinderen met een beperking: “Het wordt onhoudbaar dit zelf te blijven doen”

Bonheiden, Duffel, Ranst -

Villa Praline, de vzw die kinderen met een beperking een dagverblijf wil bieden, werkt voortaan samen met de zorginstelling Zevenbergen uit Duffel en Ranst. Ook al is de pastorij aan Sint-Ludwina in Bonheiden nog niet klaar, kunnen ouders nu al gebruik maken van professionals die de kinderen bijstaan.

Erik Van Eycken

De verbouwingswerken aan de pastorij op Sint-Ludwina liepen omwille van verschillende redenen vertraging op, maar dat betekent niet dat ouders met kinderen met een beperking nu al geen gebruik kunnen maken van extra zorgverlening. Villa Praline werkt hiervoor samen met Zevenbergen (Emmaüs). Cindy Symons, zelf moeder van een kind – Mariken - dat lijdt aan Tubereuze Sclerose Complex en heeft hierdoor een zware verstandelijke achterstand heeft, maakt er gebruik van. Ze is zelf een van de oprichters van Villa Praline.

Mama Cindy Symons is tevreden met de extra hulp.

Mama Cindy Symons is tevreden met de extra hulp. © Erik Van Eycken

Twee jaar thuis

Mariken is nu al bijna ononderbroken twee jaar thuis. “Sindsdien heeft de zware epilepsieaanvallen, het blijft zoeken naar de juiste medicatie. Bovendien liep ze door te vallen een hersenschudding en een dubbele beenbreuk op”, legt Cindy uit. Voor het gezin weegt de zorg zwaar door: “We zijn blij dat er – ook al is het maar een keer per week – assistentie komt vanuit Zevenbergen.” Wanneer het dagcentrum klaar is, zal de thuisondersteuner de begeleiding in het dagcentrum op zich nemen. Cindy geeft halftijds les en zorgt ook voor Mariken die beschikt over een PAB-budget (Persoonlijk Assistentie Budget).

Mariken is al bijna twee jaar thuis van school.

Mariken is al bijna twee jaar thuis van school. © Erik Van Eycken

Hulp van Marjan

Marjan Mampaey van Zevenbergen begeleidt Mariken inmiddels vier weken. De focus van haar bezoeken aan Mariken zijn vooral gericht op het beleven van plezier. “Ik ga regelmatig met Mariken wandelen”, zegt Marjan. “Ik breng bovendien een ‘speeltas’ mee met spullen waar Mariken van houdt zoals enkele belletjes. Die kent ze goed en ze reageert steeds positief. We doen dingen waar Mariken gelukkig van wordt.” De hulp betekent veel voor moeder Cindy: “Doordat Marjan met haar bezig is, heb ik even tijd voor mezelf. Ik kan even douchen, een les voorbereiden en tijd spenderen met de andere kinderen. Ook rustig een koffie drinken bijvoorbeeld. Na slapeloze nachten en stressvolle dagen maakt dat een wereld van verschil.”

Marjan brengt telkens haar ‘speeltas’ mee.

Marjan brengt telkens haar ‘speeltas’ mee. © Erik Van Eycken

Fiscaal attest

Villa Praline zit nog in de startblokken maar ziet vooruitgang in de verbouwing van de pastorij: “De erfpacht is rond en de verbouwingswerken kunnen starten”, zegt Cindy. “Als ouders financieren we dit zelf, dus alle hulp is welkom. Inmiddels zijn we erkend door de Koning Boudewijnstichting en hebben we een projectrekening. Vanaf een gift van 40 euro mogen we dus fiscale attesten uitreiken.” De centen zijn niet alleen nodig voor de algemene werking, maar ook voor de verbouwing.

www.villapraline.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio