Districtsburgemeester Koen Palinckx overhandigt Jeanne Van Dorst een foto van het koningspaar. Achter nicht Maria, buurvrouw Georgette en zoon Alfons. 

Districtsburgemeester Koen Palinckx overhandigt Jeanne Van Dorst een foto van het koningspaar. Achter nicht Maria, buurvrouw Georgette en zoon Alfons. © Marc Wouters

Jeanne Van Dorst wordt 100: Vorstenpaar zendt eeuwelinge felicitaties

EKEREN-ROZEMAAI -

Joanna of Jeanne Van Dorst is een rasechte poldermadame. Haar wieg stond in Wilmarsdonk, één van de polderdorpen die voor de uitbreiding van de haven moest verdwijnen. Donderdag 16 juni werd Jeanne 100 jaar en dat moest worden gevierd.

Het gezin Van Dorst telde 8 kinderen. Jeanne was de oudste. Ondanks het hard labeur van de ouders, kenden de kinderen een zorgeloze jeugd. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog trouwde Jeanne met Gustaaf (Staf) Van Cleempoel. Staf was douanier. Net voor het gezin naar de nieuwe blokken van Rozemaai, toen nog district Antwerpen, wilde verhuizen, stierf Staf op 50 jarige leeftijd.

Jeanne bekijkt de gouden medaille van district Ekeren.

Jeanne bekijkt de gouden medaille van district Ekeren. © Marc Wouters

Haar zoon Alfons trok bij haar in. Moeder en zoon konden het met mekaar goed vinden en wonen nog steeds samen. “Ik ben zo blij dat Alfons er is”, zegt ze, “Dan kan ik hier blijven wonen.” Jeanne is misschien niet meer zo goed te been, aan haar tong zal het niet liggen. Ze vertelt graag over haar jeugd in de polderdorp. “Veel hadden we niet, maar we waren content.” Jeanne leest nog elke dag de krant. Ze is benieuwd wat er in de wereld en dichtbij huis gebeurt. Op televisie zijn het de klassieke soaps, maar vooral de showprogramma vindt ze het kijken waard.

Trouwe vrienden

Jeanne kan rekenen op trouwe vrienden. Buurtvrouw Georgette woont in dezelfde blok en komt regelmatig op bezoek. Haar nicht Maria heeft in Wilmarsdonk gewoond en mocht op Jeanne‘s verjaardag niet ontbreken. Donderdag kreeg de eeuwelinge bezoek van districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). Hij bracht haar niet alleen de felicitaties van de Ekerenaren, maar ook de gelukwensen van het vorstenpaar. Via Palinckx bezorgde koning Filip en koningin Mathilde Joanna een gehandtekende foto van hun beide. Zaterdag 25 juni viert Joanna haar verjaardag in de brasserie Anders dan Anders in Ekeren met familie en dichte vrienden. (mawo)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio