Een scène uit de repetitie. © JAA

Scilla voert honderden mensen mee naar onvoltooid verleden tijd tijdens Midzomernachtwandeling

Schilde -

Al drieëndertig jaar neemt de heemkundige kring Scilla gemiddeld zeshonderd mensen mee op Midzomerwandeling. Dit keer vond schrijver-regisseur Guy Vekemans inspiratie in de ‘onvoltooid verleden tijd’ voor zijn theatrale vertelling. Je kan mee op zaterdag 18, vrijdag 24 en zondag 25 juni en zal dan ongetwijfeld ook weer wat opsteken van lokale legenden.

Het gaat er niet al te serieus aan toe tijdens de Midzomernachtwandeling van Scilla. © JAA

Het begon in 1988 met een heksentocht, waarvoor Paul Vekemans, Leon Lembrechts en andere Scilla-bestuursleden van het eerste uur inspiratie vonden bij de collega-heemkundigen in Zoersel. Mede door een ketel vol lekkere heksendrank werd de eerste vertelling meteen een succes. Tachtig mensen trokken mee.

“De geschiedenis, gewoonten, gebeurtenissen en verhalen van de eigen streek levendig houden was toen en is nog steeds het doel”, zegt Paul Vekemans. “Elk jaar kiezen we een ander thema. Daarrond maken we een toneelstuk dat op verschillende locaties wordt opgevoerd. We zoeken altijd naar ‘exclusieve’ plekken in Schilde, domeinen waar je normaal niet binnen mag. Dat zal ook dit jaar zijn, al houden we die nog even geheim.”

De Vlaamse kermis, middeleeuwen, Geesten op Schildehof, de Groote Oorlog, Hendrik Conscience en de lokale wielerhelden: ze passeerden de voorbije drieeëndertig jaar allemaal de revue tijdens de Midzomerwandelingen, net als tal van legendarische Schildenaren, al dan niet echt bestaand.

Tientallen medewerkers

Bij elke Midzomernachtwandeling zijn tientallen medewerkers betrokken die zich inleven in al dan niet echt bestaande personages uit de rijke lokale geschiedenis, inclusief kostuums uit vervlogen tijden.

Paul Vekemans: “Dit jaar nemen we onze volgelingen mee naar de onvoltooid verleden tijd. Wat gebeurde er lang geleden in een leeg café op de Schilse heide? Wie heeft daar in de god hun rapen gescheten? We vragen de deelnemers om hun klok terug te draaien en met ons mee te gaan in het wonderbaarlijk verhaal van de onvoltooid verleden tijd.” (jaa)

Midzomernachtwandeling op zaterdag 18, vrijdag 24 en zaterdag 25 juni. Van 18-20u mogelijkheid tot maaltijd. Start wandeling 20.15u. Heemhuis Scilla, Afons Van den Sandelaan 4 in Schilde. Deelnameprijs 6 euro. Honden niet toegelaten. Website Scilla

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio