Minister Vandenbroucke in gesprek met enkele jongeren. © RR

Minister Vandenbroucke bezoekt psychisch kwetsbare jongeren bij Multiversum: “We willen meer psychische zorg op maat aanbieden”

Mortsel -

Met zijn afdeling mArquee vangt zorggroep Multiversum sinds vijf jaar jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid op. Voor deze verjaardag mocht het minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) ontvangen.

Samen met de jongeren zette het zorgteam van mArquee een studiedag gecombineerd met een festivalsfeer op poten aan het psychisch ziekenhuis Campus Amedeus in Mortsel. “We organiseerden deze festiviteiten samen met de jongeren. Het is ook op deze manier dat we onze jongeren behandelen. We leggen hen geen behandeling op maar bekijken samen met hen wat het beste is”, vertelt zorgmanager Willem De Muer van Multiversum.

Televisiefiguur Joris Hessels leidde een debat rond kwetsbare jongeren. © RR

Hij volgt de jongeren mee op in de afdeling mArquee. “Deze afdeling is er op maat voor jongvolwassenen van 16 tot 25 jaar gekomen. Zij hebben geen baat meer bij kinderpsychologie of bij een volwassenbehandeling waar het dikwijls om psychisch chronische aandoeningen gaat.”

Cijfers geven aan dat de vraag vanuit de jongeren om zich psychische te laten behandelen erg hoog is. Sinds de start van mArquee in 2017 kreeg het zo’n 2.250 aanvragen tot opname of meer dan vierhonderd per jaar binnen. “Corona heeft deze noodzaak alleen maar doen toenemen. We zagen veel jongeren vereenzamen en dit gaat nauw samen met psychologische klachten. Door jongeren met een psychische kwetsbaarheid tijdig te begeleiden voorkomen we in de toekomst trouwens meer chronische problemen.”

Extra miljoenen

Dit vraagt natuurlijk veel inspanningen en financiële middelen. Tijdens zijn bezoek aan de studiefestivaldag in Mortsel bracht minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke positief nieuws. “De minister erkent dat er te weinig middelen zijn om de vraag naar de juiste behandeling aan te bieden. Hij geeft nu aan dat er 35 miljoen euro extra naar geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren zal gaan.”

De jongeren kwamen luisteren naar de minister. © Dirk Kerstens 

Bij mArquee zouden ze de middelen meteen goed weten te besteden. “Nu bieden wij een semi-residentiële begeleiding met een opname aan. Maar veel van onze jongeren gaan naar school. Het zou goed zijn dat ze dit kunnen blijven doen en dat ze bijvoorbeeld na de schooluren een intensieve behandeling bij ons komen volgen. Op dergelijke psychische zorg op maat willen we meer inzetten.” (fisp)

Minister Vandenbroucke belooft 35 miljoen euro extra voor psychische ondersteuning aan kinderen en jongeren. ©  Dirk Kerstens

Op de studiedag kwamen psychisch zorgverleners van over heel Vlaanderen spreken en luisteren. © Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio