Postbode André Diels en teamleader (postmeester), beide met petje, krijgen de eerste postzegelvellen.   

Postbode André Diels en teamleader (postmeester), beide met petje, krijgen de eerste postzegelvellen.  © Marc Wouters

Postzegels vertellen de legende van het Hagelkruis. Buurt feest al sinds de 15de eeuw

EKEREN -

De legende van het Hagelkruis levendig houden is één van de doelstellingen van de Wijkwerking Hagelkruis. Blikvanger is dit jaar de uitgave van een mooi postzegelveld met daarop 10 verschillende zegels. De 22ste uitgave van de Hagelkruisfeesten hebben plaats op zondag 26 juni.

Veel moeite om 10 verschillende afbeeldingen te vinden voor de zegels kostte het niet

Veel moeite om 10 verschillende afbeeldingen te vinden voor de zegels kostte het niet © Marc Wouters

“Veel moeite om 10 verschillende afbeeldingen te vinden voor de zegels kostte het niet”, zegt Bert Vandenbossche van de Wijkwerking. “ Van de bedevaart naar het Hagelkruis in Ekeren bestaan twee schilderijen uit de 17de eeuw: één van Sebastian Vranx uit 1622 en één van David Teniers uit 1646. Er is ook nog een bedevaartsvaantje uit 1663. De reeks postzegels wordt verder aangevuld met afbeeldingen gevonden op oude postkaarten en foto‘s.” Het postzegelvel kwam er in samenwerking met Hilda Vandeputte en de Koninklijke Postzegelkring De Noorderkempen Kalmthout. “Ad Van Oeffelen van het documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders zorgde voor de laatste ontbrekende oude postkaarten”, vertelt Vandenbossche.

Het Hagelkruis werd door het Davidsfonds van Ekeren heropgericht op 3 oktober 1981 en staat in de tuin van de basisschool Sint-Lambertus.

Het Hagelkruis werd door het Davidsfonds van Ekeren heropgericht op 3 oktober 1981 en staat in de tuin van de basisschool Sint-Lambertus. © Marc Wouters

De Hagelkruisfeesten hebben plaats op zondag 26 juni vanaf 9u. Al van ‘s morgens is het drummen op de rommelmarkt in de Voetboogstraat, Klein Hagelkruis, Pastorijveld, Beenhouwerstraat en Van de Wouwerstraat. De wijkwerking laat door brouwerij De Legende twee Hagelkruisbieren brouwen, waarmee verwezen wordt naar de legende en feesten die al plaatsvonden in de 15de eeuw. Het postzegelveld kost 20 euro en is te verkrijgen via e-mail en is vooraf te betalen op rekeningnummer BE07 3631 0466 5666 van Wijkwerking Hagelkruis. Bestellen kan tot zondag 19 juni.

Hevige hagelbuien

Volgens de volksoverlevering zouden er lang geleden hevige hagelbuien zijn geweest en felle onweders hebben gewoed in Ekeren en omgeving. Die hagelbuien hadden de veldvruchten verwoest. Daags na een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaartsdag, op een vrijdag, was het weer zover. De hagel smolt snel, behalve op één plaats: de hagel bleef liggen in de vorm van een kruis. Onmiddellijk werd de torenklok geluid en de dorpelingen trokken in gebed naar de plaats van het kruis. De hagelbuien en onweders hielden nadien op. Uit dankbaarheid werd er een groot arduinen kruis opgericht.

Er werden ook Hagelkruisfeesten gehouden, naar verluidt reeds in de tweede helft van de 15de eeuw. Ze waren ook wijd en zijd bekend, want in Aalst werd er toen iemand veroordeeld tot een bedevaart naar het Hagelkruis in Ekeren. Het Hagelkruis is nu te vinden in het Groot Hagelkruis. Het werd daar door het Davidsfonds van Ekeren heropgericht op 3 oktober 1981

(mawo 

bert.vandenbossche@skynet.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio