Woonhaven bouwt in de Wilgenstraat in Antwerpen-Noord nieuwe sociale woningen. Er wordt ook gekeken hoe een geluidsluwe plek kan worden gecreëerd. © Patrick De Roo

Antwerpen zoekt manieren om geluidsluwe plekken te creëren

Antwerpen -

De stad Antwerpen zoekt manieren om geluidsluwe plekken te creëren. Verschillende ingrepen worden getest in zeer uiteenlopende wijken. Het gaat van dichtbebouwde buurten aan Copernicus en Moorkensplein tot het toekomstige Park Brialmont.

Sacha Van Wiele

Er zijn vijf proefprojecten. Om te kijken wat mogelijk is in bouwblokken is gekozen voor de sites Stuivenberg (Antwerpen), Moorkensplein (Borgerhout) en Copernicus (Antwerpen). In het centrum van Wilrijk van De Kern tot aan het districtshuis wordt onderzocht of de aanleg van een oost-west luwtestraat mogelijk is waar het ontspannen wandelen is zonder storende omgevingsgeluiden.

Ook het Berchemse Park Brialmont is één van de projecten. Dit gebied met het Villegaspark, Wolvenberg- en Brilschanspark wordt niet alleen doorkruist door de Antwerpse Ring en treinsporen, maar ligt voor een deel naast de drukke Singel. Twee andere proefprojecten zijn nieuwe ontwikkelingen: Wilgenstraat in Antwerpen-Noord en Lage Weg in Hoboken.

“De helft van de Antwerpenaren geeft aan soms last te hebben van te veel omgevingslawaai en verkeer”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Ook ik geniet van de stille plekjes en momenten in de stad. Die oases zijn gezond en doen deugd. Daarom is het zo belangrijk dat we met luwte- en geluidsplanning voor stadsontwikkelingsprojecten bezig zijn.”

Groen en water

Met deze proefprojecten wordt gekeken wat juist de bronnen zijn van geluidshinder. De volgende stap is dan om te onderzoeken met welke ingrepen het lawaai kan worden gedempt. Dat kan bijvoorbeeld al worden opgevangen bij het ontwerpen van een nieuwe wijk. Binnengebieden zijn meestal al zeer geluidsluwe plekken. Dit kan dan nog eens worden versterkt door de aanleg van groen en water.

“Het aanbrengen van groen en water zijn zeer belangrijke elementen in het creëren van aangename omgevingsgeluiden”, zegt Meeuws. “Ze dempen niet alleen lawaai, maar ritselende bladeren van bomen geven automatisch rust. Los van geluidsluwe plekken, willen we ook assen ontwikkelen waar het aangenaam wandelen is. Straten waar voetgangers een omweg voor willen maken. In Wilrijk verkennen we ook de mogelijkheden voor gedeeld gebruik van de buitenruimte van GO! Parkschool en het woonzorgcentrum Sint-Bavo.”

Ook de keuze van materialen heeft impact. “Gevels met reliëf kaatsen minder geluid terug dan vlakke oppervlaktes. Een andere ingreep is het ontharden van pleinen”, zegt Meeuws.

De projecten lopen van het najaar tot eind 2023.

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio