©  rr

‘Belgian city’ Pulle haalde in 2005 CNN met bizar grafzerkongeval

Pulle, Zandhoven -

Dat je als reporter nooit te snel conclusies mag trekken leerde ik in september 2005. Niets is wat het lijkt: die uitdrukking lijkt wel bedacht voor het bizar kerkhofongeval dat het dorp Pulle (Zandhoven) zelfs een vermelding opleverde op CNN met zijn ‘freak accident’ onder de laatste trainingsberichten van Lance Armstrong.

Kristin Matthyssen

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Kristin Matthyssen, 48

Werkt sinds 1996 voor GVA 

kristin.matthyssen@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Zandhoven? Volg onze Facebookpagina Gazet van Zandhoven

Ik woonde in die periode nog niet zo heel lang in Pulle. Om me wat te integreren ging ik met een vriendin en vriend die kwamen wandelen iets drinken in een lokaal café. Ons oog was gevallen op ’t Stoopke in de Dorpsstraat, waar een minzame cafébaas achter de toog bleek te staan van een sympathiek kroegje met ingemetselde jeneverkruikjes in de muur. Cafébaas Luc Huybrechts, toen een vijftiger, toonde trots zijn verzameling van meer dan 500 Belgische bierflesjes. ’t Stoopke was het soort café waar je als ‘vreemdeling’ niet werd buitengekeken en je je direct aanvaard voelde. Ik weet zelfs nog wat we dronken, omdat die vrienden dat graag dronken: Palm.

Slachtoffer Pegy. 

Slachtoffer Pegy. 

Op een rustige zondag in september 2005 belde collega Johan Van Baelen die toen nog het harde crimi-nieuws volgde, dat er een 33-jarige vrouw in verdachte omstandigheden met ontbloot onderlichaam op een grafzerk was gevonden op de begraafplaats van Pulle. Het bleek om de ruim twintig jaar jongere vriendin te gaan van cafébaas Luc, die opgepakt was door de moordbrigade voor verhoor. Facebook bestond nog niet en artikels moesten nog niet à la minute online op nieuwssites worden gezet, wat er voor zorgde dat er een soort sereniteit bewaard bleef.

Wijnegem

De vrouw, Peggy Vereycken, woonde sinds kort in bij Luc in hun huis in de Warme Handstraat in Grobbendonk. Het stel was een half jaar samen. Ze was die zaterdag met haar moeder gaan shoppen in Wijnegem en ’s avonds nog een goeiedag gaan zeggen bij haar vriend. In licht benevelde toestand was ze er tussen één en twee uur ’s nachts vertrokken. Luc die zijn café tot in de vroege uurtjes had open gehouden, was in ’t Stoopke blijven overnachten.

Een vrouw uit Pulle die naar vaste gewoonte de grafzerk van haar ouders ging poetsen, had Peggy zondagvoormiddag op haar buik met slip en broek op de enkels aangetroffen op een zerk. Een gruwelijk beeld, dat begrijpelijk tot speculaties leidde van verkrachting en moord. Die werden nog extra gevoed toen we haar ex-vriend in Grobbendonk te spreken kregen. Hij vertelde dat Peggy nooit vrijwillig alleen ’s nachts over een kerkhof zou wandelen. Ze was opgegroeid naast een begraafplaats op Domein De Welvaart in Sint-Antonius waar haar ouders conciërge waren, en had daar naar verluidt een afkeer van kerkhoven gekregen.

Luc (links) vierde ondanks alle rampspoed in 2007 toch nog zijn 25ste jubileum als cafébaas. 

Luc (links) vierde ondanks alle rampspoed in 2007 toch nog zijn 25ste jubileum als cafébaas. ©  rr

Toch valt het op dat in het eerste artikel over de bizarre zaak dat maandag in de krant verscheen, de thesis moord eigenlijk al op de tweede plaats stond. Cafébaas Luc, die na een lange ondervraging door de sectie Moord was vrijgelaten, werd opgevangen door zijn zonen. Hij stond ons zwaar aangedaan te woord. Zijn hart was gebroken. Hij begreep er niks van. De cafégangers van die nacht snapten ook niet waarom de agenten per se wilden weten of Peggy voor haar vertrek nog naar het toilet was geweest. Blijkbaar hadden de speurders door het ontbreken van bloed of andere verwondingen snel de idee dat Peggy misschien wel gewoon een plasje was gaan maken tussen twee zerken en zo onfortuinlijk verpletterd was geraakt.

Café ’t Stoopke. 

Café ’t Stoopke. ©  kma

De autopsie bracht - gelukkig voor de beproefde Luc - snel uitsluitsel. Zijn jonge vriendin had inderdaad via het kerkhof de weg willen afsnijden, waar ze hoogwater kreeg. Ze hurkte tussen twee zerken en verloor het evenwicht. Allicht greep ze naar het opstaande deel van een zerk terwijl ze op de grafsteen viel. Als in één beweging moet de opstaande zerk bovenop haar zijn gevallen. Ze geraakte er niet meer onderuit en stikte onder de honderden kilo’s zware massieve blinkende granieten rug, die jammerlijk helemaal los stond.

De zerk stond écht helemaal los. 

De zerk stond écht helemaal los. ©  rr

Luc Huybrechts huiverde. ”En toch is dit een opluchting: ik zou niet kunnen leven met de gedachte dat ze op een gewelddadige manier aan haar einde zou zijn gekomen”, reageerde hij.

Volgens grafmakers gebeuren er wel vaker ongevallen met zerken, maar zelden of nooit met fatale afloop. Peggy was echter een kleine vrouw van 1,62 meter. En haar vrienden zeiden dat ze de jongste tijd wat vermagerd was en hooguit 55 kilo woog.

Belgische stad Pulle

Zo gebeurde het dat het onooglijk Pulle bij Zandhoven in september 2005 CNN haalde. De Amerikaanse nieuwszender had het over een ‘freak accident’ waarvan een jonge vrouw op de begraafplaats van ‘de Belgische stad’ Pulle het slachtoffer was geworden. Er stond omschreven hoe ze tussen twee graven neerknielde “om zich te ontlasten” en zo verpletterd was geraakt onder een vallende zerk.

Het ongeval in Pulle toont aan dat de waarheid soms grimmiger en macaberder is dan Stephen King kan verzinnen. En dat mannen door Moeder Natuur zwaar bevoordeeld zijn ten opzichte van vrouwen om overal waar ze willen een plas te maken zonder te moeten hurken.

Luc Huybrechts vierde in 2007 ondanks de rampspoed zijn zilveren jubileum als cafébaas van zijn volkskroeg. Zijn klanten hadden hem rechtgehouden in zijn meest donkere dagen, vertelde hij toen. Hij wou graag nog járen voortdoen. Dat plezier werd hem niet gegund. In 2013 kreeg hij een trombose achter zijn toog. De rolluiken bleven naar beneden tot er in 2015 een broodjesbar opende. Sinds 2019 kan je er terecht in frituur Steupke.

Vastgoed

Jobs in de regio