©  jaa

En toen kwam het nieuws wel heel dichtbij: brand en dodelijk arbeidsongeval voor eigen deur in Schoten

Reporters rukken uit, maar enkele jaren geleden kwam het nieuws zelf naar mij toe, tot op beangstigend korte afstand zelfs. Een uitslaande woningbrand en een dodelijk arbeidsongeval gebeurden in eigen straat, vlakbij m’n thuisbureau zelfs, in de Kuipersakkerstraat. Ik was er liever geen getuige van geweest.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Jan Auman, 55

Werkt sinds 2014 voor GVA 

jan.auman@skynet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Schoten? Volg onze Facebookpagina Gazet van Schoten

Voor het eerste nieuwsfeit gaan we terug naar 2016. Terwijl ik me na gedane arbeid opmaak om wat televisie te kijken, hoor ik sirenes van de brandweer: niet binnen op Het Journaal, maar buiten in het echt. Het geluid van brandweerwagens lijkt zelfs steeds dichterbij te komen.

De brandweer had heel wat werk met de woningbrand bij de buren.

De brandweer had heel wat werk met de woningbrand bij de buren. © JAA

De journalist in mij is altijd alert en zeker wanneer hulpdiensten met loeiende sirenes voorbijkomen. Eén, twee en zelfs drie grote brandweerwagens scheurden langs de voordeur en kwamen enkele tientallen meter verder tot stilstand.

Dus sloffen uit en schoenen aan. De fiets op en een spurtje trekken naar de plaats des onheils. Ik ruik meteen dat het om een felle brand gaat. Enkele seconden later zie ik de vlammen uit het rijhuis dansen. Het is een lugubere dans. “De acht bewoners zijn allemaal in veiligheid gebracht”, vertrouwt een brandweerman me toe die ik ken van minder dramatische ontmoetingen.

Aangestoken

Dat is al iets. Collega Sam heeft als ‘hard nieuws-reporter’ intussen officieel contact met de hulpdiensten, maar ook ik probeer op het terrein - in dit geval mijn eigen straat dus - meteen zoveel mogelijkheid informatie te sprokkelen, zonder mensen en zeker familie van de betrokken te choqueren. Het getroffen gezin was mij niet bekend. Enkele buren vertrouwen me toe dat er kinderen bij waren.

De getroffen familie.

De getroffen familie. © JAA

Het grote aantal geëvacueerde bewoners is te verklaren doordat de eigenaars van de woning het gezin van één van hun kinderen tijdelijk opving. Hun verwondingen vallen mee, maar het huis - met nieuw dak - is zwaar beschadigd door de rook en het bluswater. Dat blijkt ook wanneer ik ‘s anderendaags opnieuw ter plaatse ga.

De dagen na de brand ontmoet ik de getroffen bewoners, die het niet breed hebben. Ik had ze natuurlijk liever op een andere manier leren kennen. We praten en ik probeer hen moed in te spreken. Ze kunnen gelukkig bij familie bekomen van wat hen overkomen is.

Solidariteit

Het incident zou me die dagen na de brand nog flink bezighouden. Eerst is er een mysterieuze heropflakkering van de brand in de nacht nadat de woning nochtans was vrijgegeven door de lokale brandweerofficier. De rest van de ‘nazorg’ is gelukkig fijner om te verstrekken als reporter. Onze berichtgeving van de brand heeft ook gevoelens van solidariteit doen ontbranden in Schoten. Vanuit alle buurten komen mensen aandragen met huisraad en andere benodigdheden. Tim zet met zijn voetbalclub SK Schoten zelfs een heuse inzamelactie op poten die liefst duizend geschonken spullen oplevert, goed om wel vijf huizen mee te vullen.

Tim Rademaekers zette met zijn toenmalige club SK Schoten een solidariteitsactie op poten voor de slachtoffers van de brand.

Tim Rademaekers zette met zijn toenmalige club SK Schoten een solidariteitsactie op poten voor de slachtoffers van de brand.

Het gezin, waarmee ik nog enkele dagen contact blijf houden, reageert aangedaan en dankbaar op de hulp. Een happy end is dit niet, maar de gevoelens van medeleven doen deugd en ze krijgen hoop dat ze verder kunnen met hun leven. Wanneer ik nu weer eens voor die bewuste en gelukkig volledig herstelde woning fiets, moet ik nog altijd terugdenken aan die zwartgeblakerde decemberweek in 2016.

Fataal arbeidsongeval

In april 2019 moet ik m’n bureautje zelfs niet uit om een ander incident te coveren voor de Gazet. Op een namiddag word ik afgeleid door geroep en zenuwachtig gedoe op de werf van netbeheerder Fluvius, die al enkele weken door de straat schuift om de gasleiding te vernieuwen. Cristian, een Roemeense arbeider van de ploeg die toevallig recht voor onze woning bezig is, ligt uitgestrekt op straat.

Levenloos, zo zou wat later blijken in de ziekenwagen. Moedige reddingspogingen van onze buurman Werner ten spijt. Ik probeer ook nu journalist te blijven. Ik neem met veel adrenaline in het bloed foto’s van de reanimatiepogingen en ga m’n heldhaftige buur daarover een dag later ook nog interviewen.

De plaats van het arbeidsongeval, die een dag later onderzocht wordt door experts. Foto genomen uit mijn thuisbureau.

De plaats van het arbeidsongeval, die een dag later onderzocht wordt door experts. Foto genomen uit mijn thuisbureau. © JAA

En ook dit verhaal krijgt een staartje. Enkele weken later zoeken de Roemeense broers van de gestorven 36-jarige vader van twee kinderen contact met me. Ze willen graag al mijn foto’s krijgen omdat ze die mogelijk kunnen gebruiken om hun vermoeden te staven dat hun broer niet is gestorven door een lichamelijke afwijking, zoals het vaag opgestelde autopsieverslag stelt, maar dat er wellicht gas ontsnapt is.

Het graf van de Roemeense arbeider Cristian, overleden in mijn straat.

Het graf van de Roemeense arbeider Cristian, overleden in mijn straat. © RR

Ze willen ‘gerechtigheid’ en gaan de strijd aan voor de erkenning als arbeidsongeval. Natuurlijk bezorg ik hen alle materiaal en ook de filmpjes die andere buren maakten. Collega Kristin bijt zich nadien vast in dit schrijnende verhaal. In 2021 valt het verdict: geen arbeidsongeval en geen schadevergoeding. De Roemeense familie reageert ontgoocheld.

Dichter moet het nieuws niet gauw meer komen. In 1997 heeft in onze nochtans vreedzame Kuipersakkerstraat, met alleen maar lieve mensen, een bouwvakker zijn vrouw van de trap geduwd en haar lichaam nadien doen verdwijnen door het ijskoud op te stoken. Er kwam een geruchtmakende assisenzaak van die moord. Gelukkig gebeurde dat net voor mijn tijd als bewoner én reporter ter plaatse.

Vastgoed

Jobs in de regio