Karel De Grote is familie, Louis Neefs én Bart De Wever ook: op bezoek bij de stamboomtovenaar van Malle

Malle -

De strafste vrouw die we ooit in Malle mochten interviewen, was de dame die met haar frituur door de lucht vloog tijdens de tornado in 1967. Maar ons persoonlijk strafste verhaal is nog niet zo oud. Dankzij stamboomonderzoekers Louis Sips, Jan Van Looveren en Leo Van Ginckel vernamen we zopas dat we afstammen van Karel de Grote. “Goh, dat is wat!”, zal u denken, en dat dacht ik ook eerst. Maar blijkbaar kan 80% van de inwoners in de Kempen dit zeggen. Via deze stamboomcracks ontdekten we hoe Louis Neefs familie is, en Bart De Wever ook.

Kristin Matthyssen

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

Kristin Matthyssen, 48

Werkt sinds 1996 voor GVA 

kristin.matthyssen@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Malle? Volg onze Facebookpagina Gazet van Malle

Zaad dient om gezaaid te worden, zagen we ooit op televisie een man poneren op de vraag waarom hij twaalf kinderen had. Karel de Grote moet er ongeveer hetzelfde over gedacht hebben, want hij had talrijke nakomelingen via zijn vijf vrouwen. Dat we tegen Karel de Grote (747-814), koning der Franken en later keizer van het Heilige Roomse Rijk, ‘onze Charel’ mogen zeggen, doet ons toch wat. Oké, er zitten 38 generaties tussen, wat ik nog relatief weinig vind over die lange tijdsspanne. Blijkbaar verloopt onze verwantschap via een schildknaap Van Tichelt, die ooit een edelvrouw met de naam Van Heesbeen huwde.

Oude akten

De bal ging aan het rollen toen we half mei een artikel schreven over Rita De Bie-De Laet uit Pulderbos, die op vraag van de heemkundige kring van Malle oude schepenakten uit de zestiende eeuw van Westmalle en Zoersel transcribeert. De periode 1510-1554 had ze nu afgewerkt. De meest voorkomende familienamen uit die tijd in de streek waren Taymans, Zebrechts, der Muyden, Vanden Berge, Snee, Verduvoirt en Maynx. Maar er leefden rond 1550 ook al wat Matthijs(sens) in Malle en Zoersel. Iets dat onze aandacht trok, want mijn vader was afkomstig uit Westmalle, maar verder dan de naam van mijn grootvader reikte mijn kennis van mijn stamboom niet. Wie weet pleisterde onze familie dus al honderden jaren honkvast in Malle.

Grootmoeder Stans en grootvader Alfons Matthyssen op café. ©  kma

Leo Van Ginckel van de heemkundige kring van Malle kon dit meteen ontkrachten. “Uw familie is wel in Westmalle gepasseerd maar komt zoals de meeste mensen die nu in de Noorderkempen wonen uit het zuiden van Nederland, in uw geval uit Zundert.”

Uniek familieverband

Blijkt dat mijn stamboom die teruggaat tot 1555 gedetailleerd uitgewerkt op Geneanet.org staat. Louis Sips uit Zoersel en Jan Van Looveren uit Westmalle voegen er dagelijks nieuwe namen en details aan toe. Een uniek familieverband van vooral de mensen uit de Noorderkempen, maar het reikt geografisch veel verder en grijpt ook verder terug tot de tijd van, tja, Karel de Grote dus. Diezelfde avond stuurt Leo Van Ginckel ons nog een mail met de lijn ‘Van Karel tot Kristin’. Wat dus voor 80% van de mensen uit de Noorderkempen opgaat, maar een afstamming die je enkel zwart op wit kan bewijzen als je naarstige stamboomonderzoekers in de familie hebt. 282.628 personen hebben ze al toegevoegd, en meer dan 20.000 foto’s, waaronder afbeeldingen van geboorteaktes.

Karel de Grote ©  rr

We spreken af met Louis Sips. Het is raar. Hoewel we hem nog nooit gezien hebben, voelt het toch alsof we op familiebezoek gaan. Louis heeft ons op voorhand al gast gemaakt via geneanet.org zodat we onze stamboom al eens kunnen bekijken. Blijkt dat mijn vader die Carolus (Karel) heette, genoemd werd naar zijn eigen grootvader, en Carolus een naam is die generaties lang aan de eerstgeboren zoon wordt doorgegeven.

Carolus ‘Karel’ Matthyssen in de vakschool. ©  rr

Ene van de pastoor?

Nog een vaststelling: mijn voorouders langs vaderskant waren bijna allemaal landbouwers of dagloners, met een enkele arbeider of bezemmaker tussen. Ze hadden allemaal heel veel kinderen, tien was geen uitzondering, en één ging zelfs tot vijftien.

Grootvader Alfons kalkt de akker in Westmalle. ©  FS

En ze werden ouder dan ik had verwacht, een enkeling die de vijftig niet haalde, wat me verbaast voor de 17de, 18de en 19de eeuw, met al die oorlogen en ziektes. Ik zie ook dat mijn grootvader een oudere broer uit 1900 had die niet Matthyssen maar Brabants heette, naar de moeder, van voor het huwelijk. “Een voorkind”, zegt Louis. “Je ziet dat wel meer. Was het ene van de pastoor?”

Louis Sips in actie. ©  kristin matthyssen

Sips werkt meerdere uren per dag aan zijn stamboom. “Het is een verslaving”, fluistert zijn vrouw. “Maar we zitten met Van Looveren vast rond 1550”, zegt de gepensioneerde brandweerman, die zeker sinds hij slechter te been is nog intensiever naar zijn wortels wroet. Zijn vader Jan Sips had les gevolgd bij de vroegere gemeentesecretaris Gerard Bos van Malle hoe hij stamboomonderzoek moest doen. “Ons moeder heeft die stamboom altijd verstopt. Na het overlijden van mijn ouders werden de bezittingen in mijn ouderlijke boerderij aan de Lange Dreef in Oostmalle verdeeld. Elk kind mocht een bod doen op wat hij wou. Ik heb voor 2 frank onze stamboom gekocht.” Het boerderijtje zelf werd gekocht door Micha Marah, maar dat is een ander verhaal.

Louis begon zich te bekwamen in het opstellen van kwartierstaten en reeg de generaties aan elkaar. Vroeger moest hij zich veel verplaatsen naar gemeentehuizen om aktes te raadplegen. “Tegenwoordig vind je heel veel online. De eerste honderd jaar zijn het moeilijkst, omdat die nog onder de privacywetgeving vallen. Ook met Latijn geraak ik soms vast, maar de andere beheerders, Jan Van Looveren en Leo Van Ginckel, zijn knappe koppen. Zij kunnen Latijn.”

Eiken kweek

Louis Neefs. Bijna iedereen uit de Kempen is verwant met elkaar. ©  © VRT

Daar stopt het niet. Er zitten leuke zoekfuncties in het systeem. Je kan bijvoorbeeld in je eigen lijn scannen naar ‘militaire helden’. In mijn geval is dat alleen ene Alfons Elst, sigarettenfabrikant uit Wuustwezel, die in de Eerste Wereldoorlog ergens in de Westhoek door een obus sneuvelde. Zelfs zijn lengte staat vermeld: 1 meter 70, wat me verbaast, want we zijn een familie van kleine gestalte. Zelfs zijn foto staat erbij.

Ook brandweerhelden heeft Louis als ex-pompier in het systeem verwerkt. “Er zit veel inteelt in”, stelt hij nuchter vast als hij onze ver uitwaaierende pedigree bekijkt.

Louis Neefs en Bart De Wever

Wat mijn lijn betreft loopt die dus voorlopig dood op Jan Matthijs uit 1555 in Zundert. De familie bleef daar eeuwen pleisteren, om dan af te zakken via Loenhout naar Wuustwezel. Eigenlijk zit ze nog maar twee generaties in Malle, Leo Van Ginckel had dus gelijk. Of we familie van Vincent van Gogh zijn, die kwam toch ook uit Zundert? Op de duur ben je familie van iedereen, maar nee, niét van Van Gogh. Louis Sips wil wel eens zien of er een andere bekende in de familie zit. Hij heeft stambomen opgesteld van artiesten en songfestivalkandidaten. “Louis Neefs: dat is zeker familie, die kwam uit Gierle”, zegt Sips. En ja, ergens 58 takken verder vinden we Louis Neefs. Christiane Leenaerts oftwel Ann Christy blijkt geen familie.

“We zullen Bart De Wever eens intikken”, zegt Sips. “Die komt uit Mortsel of Kontich, dat is zeker geen familie”, antwoord ik direct. Maar zie: we zijn verwant met De Wever via ene Cornelius Meeusen. Barbara Dex, die eigenlijk Deckx heet, zit ook ergens in ‘onze boom’ via ene Juliaan Rafael Deckx.

Of ik verwant ben met mijn voorganger-correspondent die Malle jarenlang voor Gazet van Antwerpen volgde: Jan Vorsselmans? Inderdaad, zelfs op 133 manieren. “Op de duur is iedereen familie van elkaar”, zegt Sips. “De lijn Van Looveren zou ook verwant zijn met Rubens, maar daar zitten we nog met één missing link.”

Het is fascinerend. En het mooie aan Louis Sips is dat hij zijn stamboomonderzoek niet afschermt, maar dankzij zijn vrijwilligerswerk andere mensen hun wortels teruggeeft. Nog een interessante bron: de overlijdensberichten in de Gazet van Antwerpen. “Deze vrouw uit Wuustwezel: da’s zeker familie”, wijst Louis naar een fotootje tussen de rouwberichten. En ja hoor, enkele muisklikken verder en hij heeft de dame al gelokaliseerd in de stamboom. “Nu heb ik ineens die foto uit de krant om toe te voegen”, zegt hij. Eén probleem met zo’n hobby: je zit elke dag met een sterfgeval in de familie.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio