©  rr

Tour-passage groeit uit tot ongezien volksfeest

Kontich -

In Kontich staat 4 juli 2010 in de geschiedenisboeken. De passage van de Tour de France door de provincie Antwerpen zorgde voor een ongezien volksfeest dat nog dikwijls ter sprake wordt gebracht. “De Tour die door jouw dorp passeert? Het is a once in a lifetime experience”, klinkt het nog altijd bij velen. Zelf mocht ik de sportieve hoogdag achter de tapkraan beleven.

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Bart Roggeman (49)

Werkt sinds 1993 voor GVA 

bart.roggeman1@telenet.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws uit Kontich? Volg onze Facebookpagina Gazet van Kontich

Elf jaar na die memorabele Tour-passage werd tijdens het laatste weekend van september 2021 het feest nog eens dunnetjes overgedaan. Met de passage van het WK wielrennen door de Kontichse straten. Al is dat nog van een ander kaliber dan die memorabele dag in 2010. Alleen al de befaamde publiciteitskaravaan van de Tour maakt de beleving toch net iets specialer.

Alle ingrediënten waren aanwezig om er een wieler- en volksfeest van te maken: een stralende zon, een massa volk en een uitgelaten sfeer. Van ’s ochtends waren fans en inwoners al op de been om zich het beste plaatsje langs het parcours uit te zoeken. De cafés deden gouden zaken, net als verenigingen die een standje mochten opzetten om wat geld binnen te brengen. Er werden tribunes gebouwd om het beste zicht op de passerende wielerbende te hebben, vanuit tal van voortuinen steeg de geur van barbecue op voor een feestje met buren en vrienden. Wielerliefhebber of niet.

 

 ©  ggr

Zelf bevond ik mij die dag in de Molenstraat waar ik mee pinten ging tappen en waar de Tourkaravaan vanuit de Prins Boudewijnlaan Kontich kwam binnengereden. Al vanaf ’s ochtends heerste een gezellige drukte en was duidelijk te merken hoe hier naartoe werd geleefd. Toen de helikopter overvloog, klonk het op het caféterras “zouden we in beeld komen?” Waarop prompt iemand naar binnen spurtte om het op televisie te checken. “Zijn ze al op komst?”, “Hoe lang nog?”, “Kan je zien waar ze zijn?”, ook die vragen hoorde je overal.

Contador mocht in 2010 de eindzege opeisen. Maar Andy Schleck mocht twee jaar later, na de schorsing van Contador, toch nog als winnaar de statistieken in.

Contador mocht in 2010 de eindzege opeisen. Maar Andy Schleck mocht twee jaar later, na de schorsing van Contador, toch nog als winnaar de statistieken in. ©  BELGAIMAGE

Al kon je eigenlijk gewoon vertrouwen op het geluid. Toen de Tourkaravaan naderde, kon je al van ver om de hoek op de Prins Boudewijnlaan het gejuich horen opstijgen. Als een dominospel ontvouwde zich één langgerekte wave die zich door heel het dorpscentrum van Kontich slingerde. Volgens mij moet dit de langste wave ooit zijn geweest.

Dat de renners eigenlijk maar in een flits passeren, was eigenlijk maar bijzaak. Het is een gebeurtenis en wielerfeest dat je wellicht maar een keer in je leven meemaakt. Na de passage werd er nog duchtig voort gefeest.

Vastgoed

Jobs in de regio